Commodities

Γιατί αγοράζει χρυσό η Τουρκία - Η Κεντρική της Τράπεζα ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές φέτος

Γιατί αγοράζει χρυσό η Τουρκία - Η Κεντρική της Τράπεζα ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές φέτος
Τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας διευρύνθηκαν φέτος κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία πρόσθεσε 3,8 εκατομμύρια ουγγιές αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθέματα φέτος.
 Ενώ οι πραγματικές αγορές θα μπορούσαν να είναι πολύ λιγότερες ακόμα κι αν η Τουρκία αγόρασε μόνο το ένα τρίτο του αναφερόμενου ποσού, θα εξακολουθούσε να κατατάσσεται μεταξύ των δύο πρώτων ή τριών αγοραστών φέτος σύμφωνα με το Bloomberg.
Ενώ η κεντρική τράπεζα στράφηκε σε μια καλή “παλιομοδίτικη” πολιτική διαφοροποίησης, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα μπορούσε να διατηρεί αποθέματα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και των παραδοσιακών δυτικών συμμάχων της.
"Θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το κάνουν αυτό, απλά δεν το γνωρίζουμε", δήλωσε ο Robin Bhar, αναλυτής της Societe Generale SA στο Λονδίνο. "Μια από τις δημοφιλείς απόψεις είναι ότι φοβούνται ότι οι γείτονές τους θα τους ανταγωνισθούν περαιτέρω και ότι αυτό θα τους βοηθήσει ".
Ενώ η Τουρκία είχε ενισχύσει τα αποθεματικά η πρόσφατη αύξηση έρχεται εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων με χώρες  όπως η Γερμανία και οι Η.Π.Α. Ο Recep Tayyip Erdogan κάλεσε τους Τούρκους να χρησιμοποιήσουν χρυσό αντί για δολάρια για να βοηθήσουν στην πτώση της λίρας.
Οι αλλαγές στα επίσημα αποθεματικά αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής διαφοροποίησης, δήλωσε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες σύμφωνα με το Bloomberg..
«Θέλουν να έχουν χρυσό ως μέρος των ξένων αποθεμάτων τους», δήλωσε ο Cagdas Kucukemiroglu, σύμβουλος της βρετανικής Metals Focus Ltd. στην Κωνσταντινούπολη.
"Ο πρόεδρος ήταν πάντα υπέρ-χρυσός και είναι ενάντια στο δολάριο, και αυτό ενισχύει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας."
Η κυβέρνηση αυτή τη χρονιά ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αποκτήσει το επίσημο τραπεζικό σύστημα τις λεγόμενες συμμετοχές σε "χρυσό κάτω από το μαξιλάρι". Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δήλωσε ότι συγκέντρωσε 2,47 μετρικούς τόνους χρυσού τον περασμένο μήνα μέσω πωλήσεων χρεογράφων με χρυσό 728 ημερών.
Με βάση την κατοχή χρυσού η Τουρκία είναι η 11η μεγαλύτερη χώρα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επειδή το πολύτιμο  μέταλλο έγινε αποδεκτό στην υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών από τους εμπορικούς δανειστές, μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση των αγορών της κεντρικής τράπεζας φέτος θα μπορούσε να ήταν στο 1 εκατομμύριο ουγγιές, δήλωσε ο αναλυτής της Macquarie Group Ltd. Matthew Turner.
Οι μόνοι άλλοι σημαντικοί αγοραστές φέτος είναι η Ρωσία, η οποία αύξησε τα αποθέματά της κατά 5,3 εκατομμύρια ουγγιές και το Καζακστάν, το οποίο πρόσθεσε 1 εκατομμύριο ουγγιές σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης