Commodities

Άρχισαν και πάλι οι αποστολές πετρελαίου από το Kirkuk

Άρχισαν και πάλι οι αποστολές πετρελαίου από το Kirkuk
Η διακοπή είχε πραγματοποιηθεί νωρίς την Δευτέρα 30/10 - Η Κουρδική περιοχή εξήγαγε 264.000 βαρέλια ημερησίως πριν από την σύντομη διακοπή
Οι εξαγωγές πετρελαίου ξανάρχισαν από την κουρδική περιοχή του Ιράκ μετά την διακοπή νωρίτερα τη Δευτέρα 30/10 ανέφερε πράκτορας του λιμένα στο Bloomberg, τονίζοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις αποστολές μέσω αγωγών από τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.
Οι ημιαυτόνομοι Κούρδοι του Ιράκ άρχισαν να στέλνουν και πάλι πετρέλαιο στο Τσεϊχάν της Τουρκίας, περίπου στις 1:25 μ.μ. τοπική ώρα καθώς το κουρδικό αργό σταμάτησε να φτάνει στο λιμάνι της Μεσογείου στις 4 π.μ.
Η διακοπή πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την ανακατάληψη από ιρακινά στρατεύματα των κοιτασμάτων πετρελαίου από Κουρδικούς μαχητές στην αμφισβητούμενη επαρχία Kirkuk του βόρειου Ιράκ.
Οι αποστολές ανά αγωγό ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 264.000 βαρέλια την ημέρα πριν από την διακοπή, λιγότερο από το ήμισυ του κανονικού ημερήσιου όγκου  των 600.000 βαρελιών.
Οι εξαγωγές από το Kirkuk, οι οποίες είχαν περάσει από το ίδιο δίκτυο αγωγών προς το Ceyhan, παρέμειναν «παγωμένες» από τη Δευτέρα, δήλωσε ο λιμενικός πράκτορας.
 Η κεντρική κυβέρνηση απέρριψε το  δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων τον Σεπτέμβριο και έστειλε στρατεύματα νωρίτερα αυτό το μήνα στο πλούσιο σε πετρέλαιο Kirkuk.
Η κυβέρνηση είχε αρχίσει την άντληση ακατέργαστου πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα από τον τομέα της Avana στο Kirkuk μέσω ενός αγωγού που λειτουργούσε  η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν.
Ήταν το πρώτο σημάδι ανάκαμψης της παραγωγής από το Kirkuk, ένα σημείο ανάφλεξης μεταξύ των αραβικών, κουρδικών και τουρκμενικών κοινοτήτων.
Οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής από το βόρειο Ιράκ θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον ΟΠΕΚ και των συμμάχων παραγωγών, καθώς επιδιώκουν να περιορίσουν την παγκόσμια προσφορά και να υποστηρίξουν τις τιμές.
Στο Kirkuk βρίσκονται τα παλαιότερα πεδία παραγωγής του Ιράκ, ενώ το KRG λέει ότι η ανεξάρτητη κουρδική περιοχή θα μπορούσε να διαθέτει 45 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού, περισσότερο από το μέλος του ΟΠΕΚ την Νιγηρία.
Το Ιράκ αντλεί τα περισσότερα από τα 4,47 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τα νότια πετρελαϊκά πεδία, τα οποία μεταφέρει δια θαλάσσης από το λιμάνι του Περσικού Κόλπου Basra.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης