Commodities

MarketWatch: Το πετρέλαιο ξέφυγε από το «καθαρτήριο», καθώς η παγκόσμια υπερπροσφορά υποχωρεί

MarketWatch: Το πετρέλαιο ξέφυγε από το «καθαρτήριο», καθώς η παγκόσμια υπερπροσφορά υποχωρεί
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθεί απογοητευτική το 2018   
Για περισσότερα από τρία χρόνια η αγορά πετρελαίου έχει στραγγαλιστεί από μία επίμονη υπερπροσφορά, ωστόσο το επόμενο έτος εμπορεί να προκύψει το αντίθετο ζήτημα προς ανησυχία, και αυτό είναι μία άμεση έλλειψη αποθεμάτων.
Μέσω μίας σειράς σημειωμάτων που δημοσιεύθηκαν χθες (25/10) οι αναλυτές των Allianz Global Investors, Jefferies και RBC Capital Markets εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι πρόσφατες προσπάθειες εξισορρόπησης της αγοράς λειτουργούν, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο κόσμος θα ξεμείνει από πετρέλαιο το 2018.
«Η αφθονία πετρελαίου, χάρη σε μεγάλο βαθμό στο σχιστολιθικό των ΗΠΑ, έχει ωθήσει τόσο τις τιμές όσο και το κλίμα στον τομέα», ανέφερε ο αναλυτής της Allianz, Neil Dwane, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «από τη στιγμή που αυτό σημαίνει λιγότερες επενεδύσεις σε νέες πηγές παραγωγής, η αγορά μπορεί σύντομα να εξισορροπήσει από τους φόβους υπερπροσφοράς στους προβληματισμούς της έλλειψης».
Από τα υψηλά της περιόδου 2013-14, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από -50%, με το αργό να διαπραγματεύσται στα 52,12 δολ. ανά βαρέλι, και την τιμή του Brent να διαμορφώνεται στα 58,11 δολ. ανά βαρέλι.
Σε απάντηση της παγκόσμιας προσοφράς και των ασθενών τιμών, ο ΟΠΕΚ μαζί με μία ομάδα παραγωγών εκτός Οργανισμού συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους μέχρι τα τέλη του Μάρτιο 2018, μία κίνηση που συνέβαλε στη μείωση των αποθεμάτων και στην ανάκαμψη των τιμών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dwane, οι περικοπές στην παραγωγή και η τριετής περίοδος των χαμηλών τιμών αποθάρρυναν τους επενδυτές στον ενεργειακό κλάδο, γεγονός που θα δυσκολέψει τον κλάδο να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επιταχύνει.
«Η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ανθεκτική στα 97 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά τα κοιτάσματα πετρελαίου μειώνονται με σταθερό ρυθμό», υπογράμμισε ο αναλυτής της Allianz, για να προσθέσει ότι «οι παραγωγοί πετρελαίου χρειάζεται να προσθέσουν περίπου 7 με 8 βαρέλια ημερησίως σε νέα παραγωγή ώστε να συμβαδίσουν με την αυξημένη ζήτηση και την πτώση της παραγωγής, αλλά αυτό είναι δύσκολο να γίνει με τις τιμές να βρίσκονται τόσο χαμηλά».
Παρά το γεγονός ότι στο συνέδριο Oil & Money του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παραγωγής των ΗΠΑ μακροχρόνια, οι αναλυτές εμφανίστηκαν λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές του επόμενου έτους.
Όπως ανέφερε ο Dwane, η έκρηξη στην παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού φαίνεται μη βιώσιμη και οι εταιρίες ενδέχεται να δυσκολευτούν να παραμείνουν στις σχετικές επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που ο Jason Gammel, αναλυτής της Jefferies, προειδοποίησε ότι η αύξηση το 2018 θα μπορούσε να είναι απογοητευτική.
«Ενώ οι ΗΠΑ αναπτύσσονται έντονα φέτος, οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η χώρα θα μπορούσε να απογοητεύσει σε ότι αφορά την ανάπτυξη στον τομέα του πετρελαίου το 2018», αναφέρει το σημείωμα της Jeffries, η οποία προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους το αργό θα σκαρφαλώσει στα 55 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το Brent αναμένεται να ενισχυθεί στα 58 δολ. ανά βαρέλι.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άλλους αναλυτές, η RBC δεν εκτιμά ότι η αμερικανική παραγωγή θα απογοητεύσει στο εγγύς μέλλον, αυξάνοντας μάλιστα τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή της χώρας το τέταρτο τρίμηνο του 2018, στα 870 χιλ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 850 χιλ. βαρέλια αρχικά.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης