Commodities

Goldman: Ευάλωτη σε πιέσεις παραμένει η τιμή του πετρελαίου

Goldman: Ευάλωτη σε πιέσεις παραμένει η τιμή του πετρελαίου
Η τιμή του πετρελαίου ευάλωτη σε πτωτική πορεία σύμφωνα με την Goldman
 Η αγορά πετρελαίου δε θα ισορροπήσει μέσα στο 2017 σύμφωνα με την Goldman Sachs
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οποιαδήποτε αποτυχία στη συμφωνία για παραγωγή πετρελαίου θα βυθίσει τις τιμές κάτω από τα 43 δολ. ανά βαρέλι    
Στο γεγονός ότι μία προγραμματισμένη συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ και σε άλλες χώρες όπως η Ρωσία αποτελεί πλέον «μεγάλη πιθανότητα», αναφέρθηκε η Goldman Sachs, η οποία ωστόσο προειδοποιεί ότι η εν λόγω μείωση δε θα είναι αρκετή προκειμένου να ισορροπήσει την αγορά μέσα στο 2017.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας σε έκθεση της 10ης Οκτωβρίου, «η αυξημένη παραγωγή σε χώρες όπως η Λιβύη, η Νιγηρία και το Ιράκ μειώνουν τις πιθανότητες μία τέτοια συμφωνία να ισορροπήσει την αγορά πετρελαίου το 2017».
Παράλληλα, εκτιμούν ότι οποιαδήποτε αποτυχία στη συμφωνία για παραγωγή πετρελαίου θα βυθίσει τις τιμές κάτω από τα 43 δολ. ανά βαρέλι, καθώς η παγκόσμια αγορά θα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τα πλεονάσματα αργού κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ta ηνία τώρα στην Σαουδική Αραβία

Μέχρι στιγμής, τα ηνία της συμφωνίας φαίνεται ότι τα κρατάει η Σαουδική Αραβία, η οποία λόγω των πιέσεων που δέχεται από ζητήματα χρηματοδότησης ενδεχομένως να δεσμευτεί για μία περικοπή παραγωγής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των χωρών του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου.
«Ως συνήθως, οι κίνδυνοι μίας αποτυχίας της συμφωνίας δεν είναι αμελητέοι, με το Ιράκ να αποτελεί τον πιο ηχηρό αντίπαλο, καθώς έχει στόχο την αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος, ενώ παράλληλα κρίνει ότι το τωρινό επίπεδο παραγωγής είναι υπερβολικά χαμηλό», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman.
Επιπλέον, η αμερικανική τράπεζα δήλωσε ότι ακόμα και αν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας εφαρμόσουν αυστηρότερες περικοπές, οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή σχιστολιθικού, γεγονός που θα ασκούσε και πάλι πιέσεις στην αγορά.
«Η αύξηση της ζήτησης θα παραμείνει ανθεκτική κατά την άποψή μας, αλλά η ιστορική δραστηριότητα και η ευαισθησία των τιμών μαρτυρούν μία περιορισμένο άνοδο των τιμών του πετρελαίου», κατέληξαν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης