Commodities

Η πολιτική της Κίνας και η ζήτηση προκαλούν αναταράξεις στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος

Η πολιτική της Κίνας και η ζήτηση προκαλούν αναταράξεις στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος
Τα περιβαλλοντικά εμπόδια πλήττουν τη ζήτηση, ενώ αυξάνονται τα αποθέματα - Τι βλέπει η Goldman Sachs
Το σιδηρομετάλλευμα είναι η «γροθιά» στον κόσμο των commodities.
Η πρώτη ύλη υποχώρησε κατά 21% το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας  την πρώτη τριμηνιαία απώλεια από το 2015 εν μέσω αυξημένων ανησυχιών ότι οι τελευταίοι τρεις μήνες του έτους ενδέχεται να επιφέρουν περαιτέρω μειώσεις.
"Αναμένουμε ότι η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος θα παραμείνει υπό πίεση το επόμενο τρίμηνο", δήλωσε στο Bloomberg ο Geordie Wilkes, αναλυτής της Sucden Financial Ltd. στο Λονδίνο.
Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης θα είναι βραδύτερη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, ενώ η αγορά παραμένει ισχυρή, επεσήμανε ο Wilkes.
Ο δείκτης στην spot αγορά έχει βυθιστεί εν μέσω ανησυχίας ότι η σθεναρή εκστρατεία της Κίνας για την καταπολέμηση της ρύπανσης θα σταματήσει την παραγωγή χάλυβα και θα ανατρέψει τη ζήτηση για μεταλλεύματα σε μια εποχή κατά την οποία οι προμήθειες δια μέσου θαλάσσης ενισχύονται.
Η Goldman Sachs Group Inc. προειδοποίησε ότι ακόμα και αν η ζήτηση της Κίνας για χάλυβα παραμένει ισχυρή, οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος ενδέχεται να διευρύνουν τις απώλειες.
Η κορυφαία οικονομία της Ασίας βρίσκεται στο επίκεντρο των αγορών σιδηρομεταλλεύματος, καθώς είναι ο μεγαλύτερος χρήστης.
Ενώ τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος έχουν υποχωρήσει εξακολουθούν να  παραμένουν σε υψηλά επίπεδα .
Το μετάλλευμα με περιεκτικότητα 62% στο Qingdao υποχώρησε κατά 1,3% στα 62,05 δολάρια τον  μετρικό τόνο την Παρασκευή 29/9, το χαμηλότερο  επίπεδο από τις 6 Ιουλίου, σύμφωνα με το Metal Bulletin Ltd.
Το εμπόρευμα, το οποίο σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια  από τον Μάιο του 2016, μετά από μια κάμψη 19%μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.
Οι χαμηλότερες τιμές πλήττουν τα  ανθρακωρυχεία ιδίως τους προμηθευτές μεταλλευμάτων χαμηλότερης ποιότητας, οι οποίοι έχουν δει χαμηλότερη τη  ζήτηση από το λιγότερο ρυπογόνο, και υψηλότερης ποιότητας υλικό.
Στην Αυστραλία, η Fortescue Metals Group Ltd. υποχώρησε 14% το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη  μεγαλύτερη απώλεια από τον Απρίλιο.



Τα συμβόλαια έχουν επίσης βυθιστεί.
Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Dalian, το πιο ενεργό συμβόλαιο κατέρρευσε 21% αυτό το μήνα, καταγράφοντας  το χαμηλότερο επίπεδο εβδομάδας από τον Ιούνιο.
Στη Σιγκαπούρη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης SGX AsiaClear υποχώρησαν κατά 18% το Σεπτέμβριο.
Βραχυπρόθεσμα, η αγορά θα κινηθεί ομαλά , με εβδομαδιαίες εθνικές διακοπές την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Αργότερα τον ίδιο μήνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας πρόκειται να πραγματοποιήσει το συνέδριο στο Πεκίνο.
Η παραγωγή χάλυβα στην Κίνα έχει τρέξει σε ρυθμούς ρεκόρ. Ο Wilkes της Sucden χαρακτήρισε τη διαδικασία αυτή ως μπροστινή φόρτωση πριν από την εκτόξευση του χειμώνα. Η χαλυβουργία της ηπειρωτικής χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής.

Goldman Sachs

Στα 60 δολάρια βλέπει την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος η Goldman Sachs σύμφωνα με σχετική έκθεσή της.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs μετά την άνοδο κατά 40% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι τιμές των σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν κατά 20% τις τελευταίες τρείς εβδομάδες.
Η τιμή των  $ 64 / t, είναι μέσα στα πλαίσια του  10% του στόχου της τράπεζας για τιμή  $ 60 / t. το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα  υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά σιδηρούχων μετάλλων προς το παρόν: η πολιτική και η ζήτηση.
Σχετικά με την πολιτική, αναμένεται από τις τοπικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυστηρά περιβαλλοντικές περικοπές στο τέταρτο τρίμηνο, οδηγώντας το σιδηρομετάλλευμα  σε αδύναμη ζήτηση και σε χαμηλότερες τιμές.
H Goldman Sachs βλέπει  υγιή ζήτηση χάλυβα στην Κίνα ακόμη και κάτω από συντηρητικές υποθέσεις.
Μέρος των πρόσφατων πωλήσεων προκλήθηκε από ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας, και οι αρνητικές επιπτώσεις για τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος δεν ήταν μεγάλες, καθώς τα επερχόμενα δεδομένα θα πρέπει να υποστηρίζουν το συναίσθημα κινδύνου.
Η τράπεζα βλέπει κάποια μειονεκτήματα για τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος και οι προβλέψεις για το τέλος του έτους παραμένουν $ 60 / t. Επιπλέον, αναμένονται συνεχιζόμενες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος και μεταξύ υψηλού και χαμηλού βαθμού τιμών σιδηρομεταλλεύματος λόγω των πολιτικών της Κίνας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης