Commodities

Ασία: Σε υψηλό 5μηνου οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν

Ασία: Σε υψηλό 5μηνου οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν
 Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία εισήγαγαν συνολικά 1,64 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον περασμένο μήνα
Οι εισαγωγές ιρανικού αργού από μεγάλους αγοραστές στην Ασία σημείωσαν άνοδο για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο και έφθασαν κοντά στο ανώτατο επίπεδό που σημείωσαν τον  Μάρτιο, με την άνοδο των αγορών από την Κίνα και τη Νότια Κορέα.
 Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters οι εισαγωγές από τους τέσσερις κύριους αγοραστές της Ασίας παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, για πρώτη φορά μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης τον περασμένο Ιανουάριο, οδηγώντας σε αύξηση των αποστολών.
 Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία εισήγαγαν συνολικά 1,64 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 10,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
 Το Ιράν σκοπεύει να διατηρήσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων σε περίπου 2,6 εκατομμύρια bpd για το υπόλοιπο 2017, αν και η πρόσφατη συντήρηση, η περιορισμένη  αποθήκευση πετρελαίου και η αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση θα περιορίσουν τις αποστολές στο εξωτερικό, σύμφωνα με αξιωματούχο της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας.
 Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,5% από πέρυσι τον περασμένο μήνα σε 786.720 bpd, σ ο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters Eikon.
 Οι εισαγωγές της Νότιας Κορέας σημείωσαν άνοδο 46,7%, φθάνοντας σε υψηλό πενταμήνου στα 407.323 bpd.
 Η Ινδία, ωστόσο, συνέχισε να μειώνει τις εισαγωγές της σε αντίποινα κατά την απόφαση της Τεχεράνης να απονείμει ένα τεράστιο πεδίο αερίου σε μια ρωσική εταιρεία.Η Ινδία εισήγαγε 335.400 bpd τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016 και μειώθηκε κατά 42% από ό, τι πριν από ένα χρόνο.
 Οι Ιρανικές εισαγωγές της Ιαπωνίας υποχώρησαν για τέταρτο μήνα από τον προηγούμενο χρόνο σε 107.357 bpd, οι χαμηλότεροι όγκοι από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.
 Το Ιράν έχει εξαιρεθεί από τη  συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, μια νίκη για την Τεχεράνη, η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που απώλεσε μετά τις Δυτικές κυρώσεις για το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα.
 Το Ιράν έχει ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε περίπου 4 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του έτους και 4,5 εκατομμύρια bpd μέσα σε πέντε χρόνια από περίπου 3,8 εκατομμύρια bpd τους τελευταίους μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης