Commodities

Mνήμες από τη δεκαετία του '70 ξυπνά ο χρυσός - Δείτε τη μακροχρόνια πορεία των τιμών

tags :
Mνήμες από τη δεκαετία του '70 ξυπνά ο χρυσός - Δείτε τη μακροχρόνια πορεία των τιμών
Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν πτώση 40% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2011 - Δεκεμβρίου 2015 και έκτοτε βρίσκονται σε ανοδική τροχιά
Το ξέφρενο ράλι της δεκαετίας του 1970 θυμίζει η πορεία του χρυσού το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την Energy & Capital.
Τη δεκαετία του '70, όταν καταργήθηκε και επίσημα ο Χρυσός Κανόνας και εγκαταλείφθηκε το σύστημα ισοτιμιών Bretton Woods, ο χρυσός εκτοξεύθηκε από τα 41 δολ/ουγγιά στα 600 δολ. καταγράφοντας άλμα 514%!
Στην άνοδο καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισαν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και η πετρελαϊκή κρίση.
Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν πτώση 40% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2011 - Δεκεμβρίου 2015 και έκτοτε βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.  
Εάν επαναλαμβανόταν το ξέφρενο ράλι της δεκαετίας του '70, οι τιμές του χρυσού θα ξεπερνούσαν τα 6.500 δολ/ουγγιά!
Σήμερα το πολύτιμο μέταλλο κατέγραφε άνοδο της τάξεως του +0,19%, στα 1.213,33 δολ. ανά ουγγιά, παραμένοντας σε απόσταση ασφαλείας από το "ψυχολογικό όριο" των 1.200 δολ. ανά ουγγιά.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα υψηλότερα επιτόκιο από τη Fed και ένα πιο θετικό κλίμα στις αγορές μετοχών θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τις τιμές του χρυσού.
Να σημειώσουμε ότι ο χρυσός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην άνοδο των επιτοκίων, γεγονός που εφόσον πραγματοποιηθεί, αναμένεται να ενισχύσει το δολάριο, με την πορεία του πολύτιμου μετάλλου και του αμερικανικού νομίσματος να είναι αντιστρόφως ανάλογη.





www.worldenerdynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης