Commodities

H έκρηξη της ζήτησης και η ... νέα εποχή του χαλκού

tags :
H έκρηξη της ζήτησης και η ... νέα εποχή του χαλκού
Ο εφιάλτης της έλλειψης χαλκού αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς
Υπάρχουν πολλά βασικά στοιχεία που εμπλέκονται στη δημιουργία και τη συντήρηση του σύγχρονου κόσμου.
Δομικά μέταλλα, όπως σίδηρος και αλουμίνιο,τεχνολογικά μέταλλα όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το ασήμι και ένα πλήθος άλλων, χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν η βιομηχανία, το εμπόριο αλλά και η καθημερινή μας ζωή.
Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία  χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση του πολιτισμού και είναι σε συνεχή χρήση, για χιλιετίες -  όπως ο σίδηρος.
Υπάρχει ένα μέταλλο ειδικότερα, το οποίο βρίσκεται μόνο στην κύρια βιομηχανική ζήτηση τα τελευταία 200 χρόνια αναφέρει το Energy and Capital.
Ωστόσο, τα τελευταία 25 χρόνια, το μέταλλο αυτό έχει αυξηθεί για να γίνει το πιο σημαντικό στοιχείο για τη συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας.
Αυτή η έκρηξη της ζήτησης τροφοδοτήθηκε από την πιο ισχυρή τεχνολογική επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας, με αυτό το μέταλλο να καταναλώνεται όλο και περισσότερο σε ετήσια βάση από ποτέ άλλοτε.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρονικών συσκευών στον κόσμο, ήταν ένα είδος «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» όταν πρόκειται για την παρακολούθηση της αυξανόμενης κατανάλωσης όλων των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή σύγχρονων καταναλωτικών αγαθών.
Αυτή η ιστορική άνοδος αποτελεί άμεση αντανάκλαση της έκρηξης της καταναλωτικής τεχνολογικής ζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτό  που κάποτε ήταν ένας φαινομενικά ανεξάντλητος πόρος προβλέπεται τώρα να εξαντληθεί τις επόμενες δεκαετίες - ίσως ήδη από το 2035.
Αλλά για 35 χρόνια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι αυτή η έλλειψη έρχεται. Προβλέποντας αυτή την έλλειψη ήδη από το 1982, σταμάτησε να χρησιμοποιεί αυτό το ειδικό μέταλλο στην κοπή νομισμάτων.  
Αυτό το μέταλλο   δεν είναι τίποτα άλλο από το χαλκό.
Από τα πρώτα τηλεγραφικά καλώδια πίσω στις αρχές του 19ου αιώνα, μέχρι και σήμερα και σε κάθε υπάρχουσα ηλεκτρονική συσκευή, ο χαλκός ήταν η μόνη σταθερή παράμετρος.
Χρησιμοποιείται ακόμα σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις καλωδιώσεις, σε όλους τους ηλεκτροκινητήρες, σε ηλεκτρόδια που βρίσκονται σε αμέτρητες καταναλωτικές, εμπορικές και βιομηχανικές μηχανές.
Σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο της ζήτησης ενός μόνο προϊόντος στην ιστορία του ανθρώπου ... Δυστυχώς, όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο λιγότερο παραμένει.
Ενώ οι τιμές δεν έχουν αρχίσει να επηρεάζονται ακόμα από αυτό το  γεγονός μόλις συμβεί αυτό, θα είναι ήδη πολύ αργά.
Η τιμή κάθε ηλεκτρονικής συσκευής και μηχανής, για να μην αναφέρουμε κάθε σύρμα, είναι σταθερή χάρη στη σταθερή τιμή του χαλκού.
Αυτή η ευαίσθητη ισορροπία δεν θα διαρκέσει πολύ και, όταν χαθεί, θα το νιώσουμε όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η άνοδος των τιμών στις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές θα είναι το πρώτο σύμπτωμα αυτής της συστημικής κατάρρευσης.
Όμως, με το χαλκό να αποτελεί βασικό συστατικό όλων των ηλεκτρονικών, η τιμή αυτή θα αρχίσει να επηρεάζει το κόστος παραγωγής όλων, από τα αυτοκίνητα μέχρι τα τρόφιμα.
Όμως, από όλα τα πράγματα που φοβόμαστε σήμερα, είτε πρόκειται για θρησκευτικό εξτρεμισμό, αναρχικούς, για την υπερθέρμανση του πλανήτη, για ξένους χάκερς είτε για τα πυρηνικά  της Βόρειας Κορέας, αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο, πιο βαθύ και πιο προβλέψιμο από όλους.
Το 1982, οι Ομοσπονδιακοί Οργανισμοί μας αγόρασαν ορισμένους χρόνους παύοντας την παραγωγή καθαρών χάλκινων πένων, μετατρέποντάς τους σε μίγμα 97,5% ψευδαργύρου / 2,5% χαλκού αντί να διατηρήσουν την εμφάνιση.
Τώρα, 35 χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε πίσω στο χείλος και αυτή τη φορά, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω για να επαναφέρουμε την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.
Αλλά  υπάρχει ένα φως στο τέλος της σήραγγας.
Τα επόμενα χρόνια, θα δούμε μια νέα εποχή στη βιομηχανία εξόρυξης χαλκού.
Οι αυξανόμενες τιμές πρόκειται να ωθήσουν μια σειρά από νέες εταιρείες σε μια σειρά νέων έργων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης