Commodities

Απογειώνονται οι τιμές των σπάνιων γαιών καθώς η Κίνα περιορίζει την παράνομη εξόρυξη

Απογειώνονται οι τιμές των σπάνιων γαιών καθώς η Κίνα περιορίζει την παράνομη εξόρυξη
  Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Οι σπάνιες γαίες επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο, καθώς το κλείσιμο μικρών ορυχείων  στην Κίνα πιέζει την προσφορά του μεγαλύτερου παραγωγού του κόσμου, ενώ η άνθηση της καθαρής ενέργειας ενισχύει τη χρήση τους σε όλα, από τα ηλεκτρικά οχήματα έως τις ανεμογεννήτριες.
Οι τιμές για τις "ελαφριές" σπάνιες γαίες, συμπεριλαμβανομένου του νεοδυμίου και του πρασεοδυμίου, έχουν εκτοξευθεί  τους τελευταίους μήνες, καθώς γίνονται  όλο και πιο σπάνια.
Η Κίνα έχει προχωρήσει στο κλείσιμο των παράνομων παραγωγών  ασκώντας παράλληλα έντονες κυβερνητικές πιέσεις για εξυγίανση  της βιομηχανίας.  
Πιέσεις που έχουν κλονίσει τις αγορές μετάλλων το 2017.
Μεταξύ πολλών άλλων εφαρμογών, τα στοιχεία χρειάζονται για την κατασκευή μαγνητών που χρησιμοποιούνται σε κινητήρες και στροβίλους.
"Οι τιμές των ελαφρών σπανίων γαιών εξακολουθούν να έχουν ανοδική πορεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Alice Mu, αναλυτής με έδρα το Πεκίνο, ερευνητής της Argus Metals.
"Υπάρχουν ελλείψεις από την πλευρά της προσφοράς καθώς η κυβέρνηση της Κίνας κλείνει τα παράνομα ορυχεία, αγοράζει κρατικά αποθέματα και εφαρμόζει αυστηρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές".
Η Κίνα, η οποία παράγει πάνω από το 80% των σπάνιων γαιών του κόσμου, περιορίζει τα ορυχεία ως μέρος μιας εκστρατείας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την ενίσχυση του ελέγχου της βιομηχανίας.
Τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραγωγής έχουν ήδη οδηγήσει τις τιμές του αλουμινίου και του χάλυβα και τώρα τις σπάνιες γαίες να αισθάνονται τις πιέσεις της αγοράς  καθώς η ζήτηση ενισχύεται.
Οι σπάνιες γαίες ενώνουν εξειδικευμένα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου και του κοβαλτίου, και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 55% πέρυσι σε 695.000, κυρίως στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του  Bloomberg New Energy Finance.
Ενώ αυτό είναι ένα μικρό κλάσμα του παγκόσμιου συνόλου, έως το 2040 θα αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές νέες πωλήσεις όταν το ένα τρίτο όλων των οχημάτων στο δρόμο θα είναι ηλεκτροκίνητα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του BNEF
Η χρήση μαγνητικών σπάνιων γαιών σε τέτοια οχήματα αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 2.000 μετρικούς τόνους πέρυσι σε 7.000 τόνους έως το 2020 και 12.000 τόνους μέχρι το 2024, σύμφωνα με την Lynas Corp., τον μεγαλύτερο ορυχείο σπάνιων γαιών εκτός Κίνα. Οι μετοχές της επιχείρηση φέτος αυξήθηκαν κατά 160%.
Η αύξηση της ζήτησης για ανεμογεννήτριες θα διπλασιάσει τη χρήση των μετάλλων σε 4.000 τόνους μέχρι το 2024, σύμφωνα με την Lynas.
Η BNEF προβλέπει ότι η αιολική ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του συνόλου των νέων δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως τα επόμενα 23 χρόνια.
Η τελευταία φορά που οι τιμές σπανίων γαιών αυξήθηκαν ήταν το 2010-2011, όταν η Κίνα προκάλεσε φόβους για παγκόσμια έλλειψη περιορίζοντας τις εξαγωγές της. Οι τιμές τελικά μειώθηκαν καθώς οι κατασκευαστές στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ κατείγγειλαν  την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου  για παραβίαση των εμπορικών κανόνων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης