Commodities

Η Γαλλία βάζει τέλος στην παραγωγή και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2040

tags :
Η Γαλλία βάζει τέλος στην παραγωγή και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2040
Ο νόμος θα επηρεάσει εταιρείες όπως η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total η οποία αν και έχει διακόψει την έρευνα πετρελαίου στην ηπειρωτική Γαλλία, εξακολουθεί να έχει άδειες να διερευνήσει σε ξένα εδάφη
Η Γαλλία σκοπεύει να ψηφίσει νομοσχέδιο έως το τέλος του 2017, για να σταματήσει την εξόρυξη και παραγωγή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τόσο στην ενδοχώρα και στα υπερπόντια εδάφη μέχρι το 2040, καθιστώντας την πρώτη χώρα που θα το κάνει, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2017.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron θέλει η Γαλλία να σταματήσει την καύση άνθρακα μέχρι το 2050 και σχεδιάζει να περιορίσει τις εκπομπές αερίων εγκαταλείποντας τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, η Γαλλία δεν θα εκδίδει πλέον άδειες εξεύρεσης και η παράταση των υφιστάμενων αδειών σταδιακά θα περιορίζεται, έως ότου καταργηθούν μέχρι το 2040 - το ίδιο έτος κατά το οποίο η Γαλλία σκοπεύει να θέσει τέλος στην πώληση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων .
Η απόφαση ωστόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, επειδή η Γαλλία παράγει μόνο περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια υδρογονανθράκων ετησίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου μόλις το 1% της κατανάλωσής της.
Η Γαλλία θα συνεχίσει να εισάγει και να βελτιώνει το πετρέλαιο για τις ανάγκες της.
"Ο νόμος θα σταματήσει την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο έδαφός μας.
Οι υφιστάμενες παραχωρήσεις δεν μπορούν να ανανεωθούν πέραν του 2040 ", αναφέρει το νομοσχέδιο.
Δεν έχει εκδοθεί ποτέ άδεια χρήσης σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Γαλλία και θα είναι αδύνατο να το πράξει μετά την έκδοση του νόμου.
Ο νόμος θα επηρεάσει εταιρείες όπως η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total η οποία αν και έχει διακόψει την έρευνα πετρελαίου στην ηπειρωτική Γαλλία, εξακολουθεί να έχει άδειες να διερευνήσει σε υπερπόντια εδάφη, όπως η ανοικτή γέφυρα Guyane Maritime στη Γαλλική Γουιάνα.
Ο Macron προχωράει στην εφαρμογή του νόμου ορόσημου που συμφωνήθηκε από σχεδόν 200 έθνη στη γαλλική πρωτεύουσα το 2015, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μετά την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, από τη συμφωνία.
Στο πλαίσιο των μέτρων, η Γαλλία σκοπεύει να σταματήσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα έως το 2022 και να μειώσει σε ποσοστό 50%, το 75% της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ευνοώντας έτσι την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης