Τελευταία Νέα
Commodities

Goldman Sachs: Στα 1250 δολάρια ο χρυσός στο τέλος του 2017

tags :
Goldman Sachs: Στα 1250 δολάρια ο χρυσός στο τέλος του 2017
Καθοριστικός παράγοντας οι εξελίξεις σε Βόρεια Κορέα και Ουάσιγκτον
Την πρόβλεψη της  για την τιμή του χρυσού  στα $ 1250  στα τέλη του έτους διατηρεί η Goldman Sachs.
Στην αναλύσή της η επενδυτική τράπεζα αναφέρεται στους παράγοντες που πρόκειται να επηρεάσουν τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου το επόμενο χρονικό διάστημα.
Είναι δελεαστικό αναφέρει η Goldman Sachs να καταλογίζουμε το ράλι στις τιμές του χρυσού στα πρόσφατα γεγονότα στη Βόρεια Κορέα τα οποία ενώ συνέβαλαν στη δημιουργία προσφοράς σε χρυσό, εξηγούν μόνο $ 15  από το ράλι από τα πάνω από $ 100/ toz από τα μέσα Ιουλίου .
Τα  γεγονότα στην Ουάσιγκτον τους τελευταίους δύο μήνες διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο πρόσφατο ράλι του χρυσού  που ακολουθείται  από το ασθενέστερο δολάριο.
 Τους επόμενους μήνες, παρά την ατυχή συνέπεια του τυφώνα Harvey η Ουάσινγκτον θα πρέπει να ξεπεράσει τις διαφορές, να περάσει λογαριασμούς δαπανών, να προσπαθήσει σκληρότερα για να αποφύγει την παύση λειτουργίας της κυβέρνησης και να συνεχίσει έργα υποδομής.
 Οι οικονομολόγοι μας πιστεύουν ότι η πιθανότητα διακοπής της κυβέρνησης μειώθηκε περαιτέρω στο 15% από την προηγούμενη εκτίμησή τους που βρισκόταν στο 35%.
Ως αποτέλεσμα, διατηρούμε την πρόβλεψη της τιμής του χρυσού στα τέλη του έτους ύψους $ 1250 / τόνο, αποκλείοντας την ουσιαστική κλιμάκωση της Βόρειας Κορέας.
Παρόλο που τα γεγονότα στη Βόρειο Κορέα είναι πολύ σοβαρά, η έλλειψη ενός μεγάλου ασφαλίστρου κινδύνου της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι η αγορά βλέπει στρατιωτική κλιμάκωση και αφοπλισμό, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται πολύ υψηλοί κίνδυνοι.
Πρόκειται για μια κλασική ισορροπία Nash, όπου κανείς δεν μπορεί να κερδίσει με μονομερή αλλαγή στρατηγικής εάν οι στρατηγικές των άλλων παραμείνουν αμετάβλητες.
Επομένως θα διατηρηθεί μια σταθερή ισορροπία εκτιμά η Goldman Sachs.
O χρυσός μπορεί αποτελεσματικά να αντισταθμίσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο, εάν το γεωπολιτικό γεγονός είναι αρκετά ακραίο ώστε να οδηγήσει σε κάποιου είδους καταστροφή των νομισμάτων και ειδικά εάν η κίνηση των τιμών του χρυσού είναι πολύ πιο έντονη από την κίνηση σε πραγματικές ισοτιμίες ή το δολάριο.
Η ανάλυση αυτή, με την  επενδυτική τράπεζα ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη την ίδια τη ρευστότητα της αγοράς χρυσού, η οποία μπορεί να είναι κρίσιμη όταν αποφασίζει να αντισταθμίσει μέσω φυσικού χρυσού μια καμπύλη έναντι των συμβολαίων χρυσού COMEX.
Οι αναλυτές της τράπεζας έχουν διαπιστώσει ότι η βαθμολογία έγκρισης του Trump είναι μια καλή υποκατάστατη για τον κίνδυνο της Ουάσινγκτον με μεγάλη συσχέτιση τόσο με τα επιτόκια όσο και με τις τιμές του χρυσού Αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου Trump, όπως αντικατοπτρίζεται τόσο στα πραγματικά επιτόκια όσο και στο ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει το 85% της μεταβολής των τιμών των τιμών του χρυσού κατά το τελευταίο έτος


Μπορεί ο χρυσός να αντισταθμίσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο;

Ο  χρυσός μπορεί αποτελεσματικά να αντισταθμίσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο εάν το γεωπολιτικό γεγονός είναι αρκετά ακραίο ώστε να οδηγήσει σε κάποιου είδους καταστροφή των νομισμάτων και ειδικά εάν η κίνηση των τιμών του χρυσού είναι πολύ πιο έντονη από την κίνηση σε πραγματικές τιμές ή το δολάριο .
Για τα γεγονότα αυτά, ο χρυσός ουσιαστικά χρησιμεύει ως επιλογή αγοράς και ως εκ τούτου μπορεί να θεωρηθεί ως «γεωπολιτικό αντιστάθμισμα έσχατης ανάγκης».
Για παράδειγμα, ο χρυσός χρησίμευσε ως αποτελεσματικό αντιστάθμισμα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τη ρευστότητα του δολαρίου, υποβαθμίζοντας το αμερικανικό νόμισμα.
Ο χρυσός αποδείχθηκε επίσης αποτελεσματικό αντιστάθμισμα κατά τη διάρκεια των πολέμων του Κόλπου καθώς οι κυβερνήσεις τυπώνουν χρήματα.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι διαταραχές του εφοδιασμού με πετρέλαιο που δημιούργησε ο Πόλεμος του Κόλπου οδήγησαν το πετρέλαιο να λειτουργήσει το καλύτερο ανάχωμα για τον χρυσό, κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια αρκετών γεωπολιτικών γεγονότων γύρω από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Κόλπου, όταν ελαχιστοποιήθηκαν οι διαταραχές του εφοδιασμού, ο χρυσός ενήργησε ως το καλύτερο αντιστάθμισμα.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης