Commodities

Ο Harvey έκανε ακόμα πιο σημαντικό το πιο σπάνιο πετροχημικό στον κόσμο

Ο Harvey έκανε ακόμα πιο σημαντικό το πιο σπάνιο πετροχημικό στον κόσμο
Περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής αιθυλενίου των ΗΠΑ έχει χαθεί - Το αιθυλένιο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία από την κατασκευή αυτοκινήτων, έως και τα μπουκάλια γάλακτος, τις βαφές και τα στρώματα
Λίγοι γνωρίζουν το αιθυλένιο, αλλά όπως αποδεικνύεται, αυτό το άχρωμο, εύφλεκτο αέριο είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό πετροχημικό στον πλανήτη - και μεγάλο μέρος του προέρχεται από την ακτή του Κόλπου  του Μεξικού που έχει πληγεί από τον τυφώνα.
Σύμφωνα με το Bloomberg το αιθυλένιο είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους η ζημιά που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey στις χημικές μονάδες κατά μήκος του Κόλπου είναι πιθανό να επηρεάσει την βιομηχανία των ΗΠΑ από την κατασκευή βασικών ειδών έως τα μπουκάλια γάλακτος και τα  στρώματα.
"Το αιθυλένιο είναι πραγματικά το κυριότερο πετροχημικό που επηρεάζει ολόκληρη τη βιομηχανία", δήλωσε ο Chirag Kothari, αναλυτής του συμβούλου Nexant.
Μόνο το Τέξας παράγει σχεδόν τα τρία τέταρτα της προσφοράς της χώρας και είναι ένα από τα πιο βασικά χημικά δομικά στοιχεία. Το αιθυλένιο είναι το θεμέλιο για την κατασκευή πλαστικών ουσιών για τα καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα των Η.Π.Α., από τα εξαρτήματα αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται στο Ντιτρόιτ έως και τις πάνες που πωλούνται από την Wal-Mart Stores Inc.
Με τις πλημμύρες του Harvey να πλήττουν σχεδόν όλες τις μονάδες της χώρας, το 61% της αμερικανικής δυναμικότητας αιθυλενίου έχει κλείσει , σύμφωνα με την PetroChemWire.
Το αιθυλένιο εμφανίζεται φυσικά - είναι το αέριο που εκπέμπεται από τα φρούτα καθώς ωριμάζουν. Αλλά βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της παγκόσμιας χημικής βιομηχανίας των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με εργοστάσια που πέρυσι άντλησαν 146 εκατομμύρια τόνους, δήλωσε ο Kothari την Πέμπτη 31/8.
Οι μονάδες μεταποίησης μετατρέπουν τη χημική ουσία σε πολυαιθυλένιο, το πιο συνηθισμένο πλαστικό του κόσμου που χρησιμοποιείται σε σάκους απορριμμάτων και συσκευασίες τροφίμων.
Όταν μετατρέπεται σε αιθυλενογλυκόλη, είναι το αντιψυκτικό που χρησιμοποιείται τους κινητήρες και τα φτερά των αεροπλάνων   το χειμώνα, και γίνεται επίσης και ο πολυεστέρας που χρησιμοποιείται σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και φιάλες νερού.
Το αιθυλένιο είναι ένα συστατικό των προϊόντων βινυλίου, όπως οι σωλήνες από PVC που χρησιμοποιούνται για να φέρουν νερό στα σπίτια, τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα που σώζουν ζωές και τα πέλματα των πάνινων παπουτσιών.
Βοηθά στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη με μόνωση από αφρώδες πολυστυρένιο και ελαφρύτερα πλαστικά εξαρτήματα αυτοκινήτων που εξοικονομούν καύσιμα.
 Βοηθάει τους μετακινούμενους να κινούνται με ασφάλεια όταν χρησιμοποιείται ως συνθετικό καουτσούκ που βρίσκεται στα ελαστικά.
 Είναι ακόμη ένα συστατικό σε χρώματα σπιτιού και τσίχλες.



Η χημική ουσία δημιουργείται ξεκινώντας από το πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, στη συνέχεια θερμαίνοντάς το με ατμό σε 1.500 βαθμούς Φαρενάιτ (816 Κελσίου) μέσα σε μαζικούς κλιβάνους διαρρηγνύουν μοριακούς δεσμούς.
Το προκύπτον αέριο αιθυλενίου διαχωρίζεται από συν-προϊόντα όπως το προπυλένιο και στη συνέχεια διοχετεύεται σε άλλες μονάδες παραγωγής για μετατροπή σε μια ευρεία σειρά προϊόντων.
Το αιθυλένιο και τα παράγωγά του αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων χημικών, δήλωσε ο Hassan Ahmed, αναλυτής της Alembic Global Advisors.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εργοστάσια αιθυλενίου παγκοσμίως λειτουργούσαν σε σχεδόν εξαντλητικούς ρυθμούς προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση πριν από το Harvey, συμπλήρωσε o Ahmed.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης