Τελευταία Νέα
Commodities

FT: Ξεχάστε τον ΟΠΕΚ, η Κίνα ελέγχει τις τιμές πετρελαίου - Πιθανή η πτώση στα 20 δολάρια το βαρέλι

tags :
FT: Ξεχάστε τον ΟΠΕΚ, η Κίνα ελέγχει τις τιμές πετρελαίου - Πιθανή η πτώση στα 20 δολάρια το βαρέλι
Το 2016 μια τεχνολογική εταιρεία από τη Silicone Valley, η Orbital Insight, ανέφερε ότι η Κίνα ενδέχεται να έχει αποθηκεύσει έως και 600 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου μέχρι και τον Μάιο του 2017
Το αμερικανικό σχιστόλιθο πετρέλαιο έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και για πολλούς αναλυτές αποτελεί το βασικό παράγοντα που εμποδίζει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
πρόσφατα ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού ορίζοντα ως το μεγαλύτερο ανοιχτό δρόμο για τις τιμές του πετρελαίου και το υψηλότερο εμπόδιο για τις Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου το 2018...
Η Κίνα οικοδομεί στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου την τελευταία δεκαετία, ωστόσο το μέγεθος αυτού του αποθεματικού παραμένει αδιευκρίνιστο, ενώ οι αναλυτές πραγματοποιούν εκτιμήσεις με βάση τα φορτία που εισάγει η Κίνα και από τους δορυφόρους.
Το 2016 μια τεχνολογική εταιρεία από τη Silicone Valley, η Orbital Insight, ανέφερε ότι η Κίνα ενδέχεται να έχει αποθηκεύσει έως και 600 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου μέχρι και τον Μάιο του 2017.
Αυτή ήταν η υψηλότερη εκτίμηση αποθεμάτων την εποχή εκείνη.
Έκτοτε, τα κινεζικά αποθέματα κατά πάσα πιθανότητα έχουν αυξηθεί, ενδεχομένως υπερβαίνοντας τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία ανερχόταν σε 678,9 εκατ. βαρέλια στις 18 Αυγούστου 2017.
Το 2017 οι κινεζικές εισαγωγές ακατέργαστου αργού πετρελαίου έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ, με το μέσο ημερήσιο όριο να είναι ίσο με αυτό που εισάγουν οι ΗΠΑ στα 8 εκατομμύρια βαρέλια, σημειώνουν οι Financial Times ανάλυσή τους.
Πολλά από αυτά όμως μπαίνουν σε δεξαμενές αποθήκευσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, και προειδοποιούν ότι σύντομα οι δεξαμενές ενδέχεται να... γεμίσουν με αποτέλεσμα να προκαλέσουν πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και ειδικότερα στον ΟΠΕΚ.
Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και 11 άλλοι παραγωγοί πετρελαίου συμφώνησαν το 2016 να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια σε μια προσπάθεια αύξησης των τιμών πάνω από 50 δολάρια το βαρέλι, με ελπίδες η τιμή να φτάσει τα 60 δολάρια το βαρέλι.
Τον Μάιο του 2017, συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές μέχρι και τον Μάρτιο του 2018.
Παρ 'όλα αυτά, οι τιμές παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές πέριξ των 50 δολαρίων λόγω της αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, η οποία την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τα 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με την ΕΙΑ.
Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου έπαιξαν το ρόλο του αντίβαρού δίνοντας στήριξη στις τιμές του πετρελαίου καθώς το 2017 αυξήθηκαν με ρυθμό διπλάσιο από το συνηθισμένο, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή στον τομέα της ενέργειας της RBC Capital Markets, Michael Tran.
Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό.
Εάν ο ρυθμός των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου επιβραδυνθεί από τα σημερινά επίπεδα κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οι τιμές του μαύρου χρυσού θα υποχωρήσουν.
Η πιθανότητα μείωσης του ρυθμού των κινεζικών εισαγωγών είναι αρκετά μεγάλη, καθώς οι εισαγωγές πετρελαίου τον Ιούλιο του 2017 υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, στα 8,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Οι αναλυτές της FGE Energy έχουν άσχημα νέα για τη βιομηχανία πετρελαίου.
Υπολογίζουν, σύμφωνα με την FT, ότι ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών αργού πετρελαίου στην Κίνα θα επιβραδυνθεί κατά 700 χιλ. βαρέλια ημερησίως  το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Για το 2018 η πρόβλεψη είναι πιο δυσοίωνη.
Οι εισαγωγές θα αυξηθούν μόνο κατά 100 βαρέλια ημερησίως.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν να κρατήσουν μειωμένη την παραγωγή πετρελαίου μέχρι τον Μάρτιο του 2018.
Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά από αυτή την ημερομηνία.
Αρκετοί αναλυτές ζητούν να συνεχιστεί η μειωμένη παραγωγή και μετά τον Μάρτιο του 2018, ωστόσο είναι άγνωστο εάν θα συμφωνήσουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία.
Στην πραγματικότητα υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν εκ νέου οι αντλίες πετρελαίου και η τιμή του μαύρου χρυσού να υποχωρήσει στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης