Commodities

Bloomberg: Τα μέταλλα κυριαρχούν στους δείκτες των βασικών εμπορευμάτων λόγω Κίνας

Bloomberg: Τα μέταλλα κυριαρχούν στους δείκτες των βασικών εμπορευμάτων λόγω Κίνας
Το αργίλιο έρχεται πρώτο στον δείκτη Bloomberg Commodity Index καταγράφοντας αύξηση της τιμής κατά 20% φέτος, ακολουθούμενο από τον χαλκό, τον ψευδάργυρο, τον χρυσό, το ασήμι και το νικέλιο.
Τα μέταλλα είναι οι αδιαμφισβήτητοι «βασιλιάδες» των βασικών εμπορευμάτων και οι μεγαλύτερες επενδύσεις με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, χάρη στην πολιτική της Κίνας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, ενώ οι τιμές των ενεργειακών και των αγροτικών προϊόντων διαπραγματεύονται εν μέσω υπερπροσφοράς στις αγορές, τις πρώτες έξι θέσεις του δείκτη Bloomberg Commodity Index φέτος καταλαμβάνουν τα μέταλλα, κυρίως λόγω της δέσμευσης της Κίνας να ελέγξει τους εγχώριους παραγωγούς, για να περιορίσει την προσφορά.
Το αργίλιο έρχεται πρώτο στη λίστα καταγράφοντας αύξηση της τιμής κατά 20% φέτος, ακολουθούμενο από τον χαλκό, τον ψευδάργυρο, τον χρυσό, το ασήμι και το νικέλιο.
Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με το πετρέλαιο, που όπως επισημαίνει το Bloomberg, βρίσκεται ακόμη κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι μετά την κατάρρευση των τιμών το 2014, καθώς συνεχίζεται η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Η υπερβολική παραγωγή επηρεάζει επίσης αρνητικά τις γεωργικές αγορές, όπως η σόγια και η ζάχαρη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι έτοιμη να επιτρέψει στους αγρότες, να φυτέψουν όσα τεύτλα θέλουν.
Όσον αφορά τη βιομηχανία αλουμινίου, που πλήγηκε από την υπερπροσφορά και την ύφεση της ζήτησης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, αυτή έχει επαναπροσδιορίσει τα αποθέματα.
Περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι από το πλεονάζον απόθεμα των 7 εκατομμυρίων τόνων που παρήχθησαν από το 2008 έως το 2011, έχουν πλέον καταναλωθεί, σύμφωνα με έρευνα της CRU Group.
Οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί φέτος, από τις προσδοκίες ότι η κινεζική κυβέρνηση θα περιορίσει την εγχώρια παραγωγή και θα οδηγήσει σε παγκόσμιο έλλειμμα του μετάλλου.
Η Κίνα βρίσκεται επίσης πίσω από την αύξηση της τιμής του χαλκού στο ανώτατο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών, καθώς οι προσπάθειες των αρχών να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, αύξησαν τη ζήτηση στη βιομηχανία.
Η αυξανόμενη κατανάλωση της Κίνας, καθώς και οι διαταραχές στα ορυχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, προκάλεσαν την αύξηση των κερδοσκοπικών στοιχημάτων από τα hedge funds, σύμφωνα με την Saxo Bank.
Ο χρυσός είναι ένας τομέας στον οποίο οι ΗΠΑ είχαν ισχυρή επιρροή.
Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε κατά 11% φέτος, καθώς οι επενδυτές που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήριο, στράφηκαν σε αυτό από τον Ιανουάριο αγοράζοντας συνολικά 170 τόνους χρυσού κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016.
Εξάλλου, μια συνεχής ροή ασταμάτητων σχολίων από τον Τραμπ, όπως αναφέρει το Bloomberg, συμπεριλαμβανομένης και της απότομης ρητορικής εναντίον της Βόρειας Κορέας αυτή την εβδομάδα, έδωσε στον χρυσό το μεγαλύτερο κέρδος μιας ημέρας σε σχεδόν 3 μήνες και βοήθησε να οδηγηθεί το πολύτιμο μέταλλο ψηλότερα.
Παράλληλα, ένα αδύναμο δολάριο έχει δώσει στήριξη στα μέταλλα, καθιστώντας τα φθηνότερα για τους αγοραστές σε βασικές αγορές, όπως η Κίνα.
Ο Δείκτης Bloomberg Dollar έχει μειωθεί κατά 8% φέτος, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ετήσια ζημία του από όταν ξεκίνησε το 2004.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης