Commodities

BullionStar: Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει στα 65.000 δολ. η ουγγιά

BullionStar: Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει στα 65.000 δολ. η ουγγιά
Το χρηματιστήριο χρυσού αναλύει η BullionStar αναφέροντας ότι οι τιμές στη χρηματοπιστωτική αγορά καθορίζονται γενικά από τους τόπους διαπραγμάτευσης που εξυπηρετούν τους υψηλότερους όγκους συναλλαγών και τη ρευστότητα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στους χώρους με τους υψηλότερους όγκους συναλλαγών χρυσού London OTC και την COMEX.
Όπως υποστηρίζει  οι αγορές απλώς εμπορεύονται χρυσό στα χαρτιά υπό μορφή μη κατανεμημένων θέσεων χρυσού (London Gold Market) και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (COMEX). Αυτή η διαπραγμάτευση  δεν είναι πραγματική καθώς υποστηρίζονται μόνο κλασματικά από πραγματικό φυσικό χρυσό.
Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές χρυσού φτάνουν σε αξία τα 8 τρισ. ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών η αξία του πραγματικά εξορυγμένου χρυσού ανέρχεται στα 1,3 τρισ.
Κάθε ημέρα διαπραγμάτευσης στην αγορά χρυσού OTC του Λονδίνου, διαπραγματεύεται το ισοδύναμο ενός εντυπωσιακού όγκου 6500 τόνων χρυσού.
Σχεδόν όλες οι συναλλαγές στην αγορά χρυσού OTC χρυσού είναι κερδοσκοπική δραστηριότητα που βασίζεται σε μη κατανεμημένες θέσεις χρυσού.
Οι μη κατανεμημένες θέσεις χρυσού είναι απλώς καταχωρήσεις λογιστικής όπου ο κάτοχος της θέσης είναι ένας μη εξασφαλισμένος πιστωτής σε μια τράπεζα αντισυμβαλλομένων χρυσού και η θέση αντιπροσωπεύει ακριβώς το χρέος μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών.


Παρομοίως, στην ανταλλαγή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης COMEX κατά το 2017, μόνο 1 σε κάθε συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού έφτασε στην πραγματικότητα μέσω της μεταφοράς υποκείμενου χρυσού.
Το υπόλοιπο (99,96%) των προθεσμιακών συμβολαίων χρυσού τακτοποιούνται σε μετρητά.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί περίπου 190.000 μετρικοί τόνοι χρυσού. Περίπου 90.000 τόνοι αυτού του χρυσού κρατούνται με τη μορφή κοσμημάτων, 33.000 τόνοι χρυσού (υποτίθεται) κατέχονται από κεντρικές τράπεζες, 40.000 τόνοι αποδίδονται σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές και άλλες χρήσεις.
Σύμφωνα με την τιμή του χρυσού στα 1.250 δολλάρια η ουγγιά η συνολική του αξία θα έπρεπε να ανέρχεται σε λιγότερο από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ επισήμως οι κεντρικές τράπεζες τον αποτιμούν σε μόλις 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. ισχυρίζεται ότι κατέχει 8133 τόνους (ή 261,5 εκατομμύρια ουγγιές) στα επίσημα χρυσά αποθέματά του
Στην τρέχουσα τιμή του χρυσού, αυτά τα αποθέματα χρυσού του αμερικανικού Δημοσίου ανέρχονται σε μόλις 320 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αναφερόμενος ειδικά στην  αξία ύψους 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, την  οποία  υποστηρίζει ότι έχει ο χρυσός που κατέχει το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, αυτό θα απαιτούσε μια τιμή των 68.840 δολαρίων ανά ουγγιά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης