Commodities

El Erian (Allianz): Η «Θεωρία των Παιγνίων», ο ΟΠΕΚ και οι τιμές του πετρελαίου

El Erian (Allianz): Η «Θεωρία των Παιγνίων», ο ΟΠΕΚ και οι τιμές του πετρελαίου
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz επισημαίνει, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ενότητα μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ.
Προκειμένου οι παραγωγοί πετρελαίου να κερδίσουν το… παιχνίδι, όσον αφορά στη διαμόρφωση της τιμής, θα πρέπει να διευθετήσουν δύο θέματα, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El Erian, σε άρθρο του στο Bloomberg.
Πρώτον πρέπει να διατηρήσουν τις τιμές σε σχετικά υψηλό επίπεδο χωρίς να χάσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς έναντι των μη-παραδοσιακών παραγωγών και δεύτερον πρέπει να διατηρήσουν τη ενότητα εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και ανισοτήτων στις εγχώριες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές καταστάσεις.
Ο ευκολότερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της μεγάλης αύξησης στη ζήτηση ενέργειας.
Αυτό, όμως, είναι απίθανο να συμβεί κάποια στιγμή σύντομα.
Η εναλλακτική είναι καλύτερη διαχείριση της προσφοράς.
Εδώ, τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν στη διάθεση τους τρεις τρόπους προσεγγίσεων και καθένας έρχεται με τις προκλήσεις της εφαρμογής.
«Το πρώτο είναι να προσπαθήσει να καθιερώσει και να καθοδηγήσει μια ευρεία συμμαχία που θα περιλαμβάνει τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ αλλά και περιλαμβάνει κάποιο είδος συμφωνίας με μη παραδοσιακές τους προμηθευτές» επισημαίνει ο El Erian.
Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία του ΟΠΕΚ για να αντιστρέψει τη διαδικασία μετάβασης πολλών δεκαετιών από ένα καρτέλ των πολλών όταν πρόκειται για την κοινή χρήση της παραγωγής ενέργειας με τη σύμπραξη των λιγότερων.
Η δεύτερη προσέγγιση είναι ο ΟΠΕΚ να προσπαθήσει να ενισχύσει την πρόσφατη ευθυγράμμιση του με τους παραγωγούς εκτός του καρτέλ ζητώντας αυστηρότερο έλεγχο της παραγωγής και την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και επιβολής, και προσθέτοντας το κίνητρο ενός fund σταθεροποίησης που θα μπορούσε να βοηθήσει τους πιεσμένους παραγωγούς.
Μια τέτοια ενιαία προσέγγιση θα παρέχει στους παραγωγούς πετρελαίου με μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη επίδραση επί των τιμών του πετρελαίου.
Η τρίτη προσέγγιση θα ήταν ο ΟΠΕΚ να ξεπεράσει σημαντικά τη σημερινή παραγωγή μη παραδοσιακών προμηθευτών και ταυτόχρονα να παρακωλύσει τη ροή κεφαλαίων για τις επενδυτικές τους ανάγκες.
Επιτρέποντας την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η προσέγγιση αυτή θα τροφοδοτούσε τόσο τα λειτουργικά κέρδη όσο και τα επενδυτικά κεφάλαια κατά τρόπο που θα καθιστούσε μια ανάκαμψη δύσκολη και πολύ πιο αβέβαιη για αυτούς τους προμηθευτές.
Θα ήταν μια επανάληψη του ότι επιχειρήθηκε να αρχίσει τον Νοέμβριο του 2014, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια και διαρθρωτικές βάσεις.
Ωστόσο ούτε αυτή τη προσέγγιση θα μπορούσε να υιοθετήσει ο ΟΠΕΚ.
«Αυτή η σύντομη έρευνα για τους πιο πιθανούς τύπους προσεγγίσεων του εφοδιασμού που διαθέτει ο ΟΠΕΚ μιλάει για μια μεγαλύτερη έννοια της θεωρίας των παιγνίων.
Έχοντας βιώσει μια σταδιακή και επίμονη διάβρωση στην κυριαρχία του στην πετρελαϊκή αγορά, τα μέλη του ΟΠΕΚ ωθούνται να παίξουν ένα μεγαλύτερο παιχνίδι συνεργασίας που περιλαμβάνει όλο και ευρύτερους συνασπισμούς ώστε να εξασφαλιστεί μια ομαλή επιρροή στις τιμές του πετρελαίου.
Αυτό εξηγεί την αύξηση των επαφών με παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ.
Και εξηγεί γιατί η αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε ήδη χρειάζεται κάποια αναθεώρηση» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

Αρχική δημοσίευση: 2/8/2017 13:44

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης