Τελευταία Νέα
Commodities

Bloomberg: Χωρίς σχέδιο ΟΠΕΚ και Ρωσία για την αντιμετώπιση της υπερπροσφοράς πετρελαίου

Bloomberg: Χωρίς σχέδιο ΟΠΕΚ και Ρωσία για την αντιμετώπιση της υπερπροσφοράς πετρελαίου
Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες συναντώνται στην Αγία Πετρούπολη, με τις τιμές να παραμένουν υποτονικές, σημειώνει το Bloomberg.
Το σχέδιο του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να περιορίσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου, δεν έχει λειτουργήσει, όπως θα ήλπιζαν, αναφέρει το Bloomberg, συμπληρώνοντας ότι ωστόσο υπάρχουν ελάχιστες προσδοκίες, ότι οι κορυφαίοι παραγωγοί στον κόσμο θα ενεργήσουν πιο επιθετικά στη συνάντησή τους το σαββατοκύριακο (22-23/7) στην Αγία Πετρούπολη.
Το πετρέλαιο κατέρρευσε σε μία υποτονική αγορά, με τα αποθέματα να παραμένουν επίμονα ψηλά, παρά τη συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και δέκα ακόμα χωρών εκτός Οργανισμού για μείωση της παραγωγής.
Μάλιστα, η εφαρμογή των περικοπών φαίνεται να παρακμάζει, καθώς η Λιβύη και η Νιγηρία έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, αποκαθιστώντας το έλλειμμα που δημιούργησαν οι περικοπές.
Το πρόβλημα για τους υπουργούς που συναντώνται στην Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία της συμφωνίας, είναι ότι οι εναλλακτικές λύσεις φαίνονται ελάχιστα καλύτερες σε σύγκριση με την αρχική.
Εάν ο Οργανισμός εγκαταλείψει τη συμφωνία και αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου του, μία περαιτέρω πτώση των τιμών θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο πλήγμα στις οικονομίες των χωρών του.
Και ενώ η εμβάθυνση των περικοπών θα προκαλέσει ένα ράλι στον «μαύρο χρυσό», αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις ΗΠΑ ώστε να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές σχιστολιθικού πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον αναλυτή αγοράς πετρελαίου της Societe Generale, Mike Wittner, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς η έσχατη προσπάθειά τους δεν έχει λειτουργήσει, ενώ «εάν περικόψουν περισσότερο την παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές, θα στηρίξουν παράλληλα και την παραγωγή των ΗΠΑ».
Πλέον, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν εγκαταλείψει τα περισσότερα κέρδη που απέκτησαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, η οποία είχε ως στόχο να τερματίσει την πτώση της αγοράς κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην καθιερωμένη μηνιαία του έκθεση, παρά τις προβλέψεις ότι τα σχετικά μέτρα θα μείωναν τα υπέρογκα αποθέματα, κάτι τέτοιο δε φαίνεται μέχρι στιγμής να συμβαίνει.
Μάλιστα, η συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του υπονομεύθηκε πριν καν ξεκινήσει, καθώς σημαντικοί παραγωγοί όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και το Ιράκ αύξησαν τις εξαγωγές τους λίγο πριν την έναρξη των περικοπών.
Παράλληλα, το σύμφωνο αντιμετωπίζει μία ακόμα πρόκληση, αυτή της Νιγηρίας και της Λιβύης, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από τις περικοπές εξαιτίας πολιτικών κρίσεων που αντιμετώπιζαν, ανακτώντας την παραγωγή τους.
«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Λιβύη και η Νιγηρία παράγουν συνδυαστικά σημαντικά μεγαλύτερο όγκο απ' ότι αναμενόταν», σχολίασε ο αναλυτής της Citigroup, Ed Morse, για να προσθέσει ότι «αν και οι δύο έχουν προσκληθεί στη συνάντηση της Αγίας Πετρούπολης, καμία δεν είναι πρόθυμη να περιορίσει τα αποθέματά της, ακόμα και αν τους ζητηθεί».
Ωστόσο, πηγές εντός του Οργανισμού αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει τη λήψη επιπλέον μονομερών μέτρων, περιορίζοντας την παραγωγή της κατά 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως κατά την τρέχουσα περίοδο.
Παρά τη χαμηλή συναίνεση μεταξύ των χωρών, ο αντιπρόεδρος της NM Rothschild & Sons, Paolo Scaroni, εκτιμά ότι η απειλή της αυξημένης παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού θα αποτρέψει μία διάλυση της συμφωνίας.
«Το παιχνίδι έχει αλλάξει πλέον για όλους», τονίζει ο Scaroni, για να καταλήξει λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη για τις χώρες ώστε να με πείθει πως οποιαδήποτε συμφωνία στον ΟΠΕΚ θα χει περισσότερες πιθανότητες απ' ότι πριν, καθώς δεν έχουν άλλη εναλλακτική».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης