Commodities

Παγκόσμια Τράπεζα: Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα ενισχύσει τη ζήτηση ορυκτών και μετάλλων

Παγκόσμια Τράπεζα: Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα ενισχύσει τη ζήτηση ορυκτών και μετάλλων
Τα ορυκτά και μέταλλα που χρειάζονται στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανάπτυξη του μεταλλευτικού τομέα, υποστηρίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η μετάβαση σε ένα σύστημα καθαρής ενέργειας θα ενισχύσει τη ζήτηση για μια μεγάλη ποικιλία ορυκτών και μετάλλων, όπως αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η Παγκόσμια Τράπεζας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των τεχνολογιών ενέργειας με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, όπως η αιολική, η ηλιακή και η αποθήκευση μπαταριών, απαιτούν αύξηση της προσφοράς αλουμινίου, χαλκού, μολύβδου, λιθίου, μαγγανίου, νικελίου, αργύρου, χάλυβα και ψευδαργύρου.
Μερικά από τα ορυκτά που λέγεται ότι απαιτούνται, είναι σχετικά σπάνια, όπως το ίνδιο, το μολυβδαίνιο και το νεοδύμιο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ισχυρίζεται, ότι το πιο σημαντικό παράδειγμα είναι οι ηλεκτρικές μπαταρίες αποθήκευσης, για τις οποίες η ζήτηση αλουμινίου, κοβαλτίου, σιδήρου, μολύβδου, λιθίου, μαγγανίου και νικελίου προβλέπεται να αυξηθεί από σχετικά μέτριο επίπεδο με βάση ένα σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας 4° C, έως πάνω από 1.000% με βάση το σχέδιο για 2° C, που περιγράφεται στη συμφωνία του Παρισιού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ενέργεια και τις Εξορυκτικές Βιομηχανίες Riccardo Puliti δήλωσε, ότι «με καλύτερο σχεδιασμό, οι πλούσιες σε πόρους χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση για ανάπτυξη και αξιοποίηση (των πόρων)».
Είπε ακόμη, ότι «χώρες με ικανότητα και υποδομές για την προμήθεια των ορυκτών και των μετάλλων που απαιτούνται για τις καθαρότερες τεχνολογίες, έχουν μία μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουν τις οικονομίες τους, εάν αναπτύξουν με βιώσιμο τρόπο τους τομείς εξόρυξης τους».
Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, η Νότια Αμερική θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προμήθεια χαλκού και λιθίου, ενώ η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή σχεδόν όλων των βασικών μετάλλων που απαιτούνται για τη δημιουργία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης