Τελευταία Νέα
Commodities

Birol (IEA): Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ θα διατηρήσει χαμηλά τις τιμές

Birol (IEA): Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ θα διατηρήσει χαμηλά τις τιμές
«Αν δεν υπάρξει κάποια τεράστια γεωπολιτική εξέλιξη τα επόμενα 3-4 χρόνια, η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ θα ωθήσει προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» είπε.
Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να ασκεί πτωτική πίεση στις τιμές τα επόμενα 3 έως 4 χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ.
Σε δηλώσεις του μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Ρικ Πέρι στην Ουάσιγκτον ο Μπιρόλ είπε, ότι οι ενεργειακές πολιτικές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Όπως είπε «η αμερικανική κυβέρνηση θα επενδύσει σε τεχνολογίες, όπως η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να καταστεί η παραγωγή άνθρακα πιο καθαρή» και πρότεινε στον Πέρι να κάνουν οι ΗΠΑ σοβαρά βήματα στην πυρηνική ενέργεια στο εγγύς μέλλον.
Ο Μπιρόλ εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ για την πυρηνική ενέργεια θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση μιας βιομηχανίας, που αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές απώλειες.
Κατά την τελευταία δεκαετία οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι νέες τεχνολογίες έχουν καταστήσει την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα πιο αξιόπιστη και φθηνότερη, μειώνοντας τα έσοδα των πυρηνικών σταθμών και των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα.
Πολλοί ασύμφοροι πυρηνικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα απειλούνται με λουκέτο, ενώ η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόλις το 20% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.
Ερωτηθείς σχετικά με την αρνητική διάθεση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Μπιρόλ αμφισβήτησε ότι ο Λευκός Οίκος έχει σχέδια εγκατάλειψης των ΑΠΕ.
«Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν όλες τις πηγές ενέργειας και θα χρησιμοποιήσουν τις πιο ωφέλιμες από άποψη κόστους και περιβάλλοντος» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής ενέργειας και να κάνει την Αμερική την πιο σημαντική χώρα ενέργειας στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιπροσωπεύουν το 40% της αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου μέχρι το 2022, χάρη στην αξιοσημείωτη βελτίωση της βιομηχανίας σχιστολιθικών υδρογονανθράκων.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο Μπιρόλ προέβλεψε, ότι «αν δεν υπάρξει κάποια τεράστια γεωπολιτική εξέλιξη τα επόμενα 3-4 χρόνια, η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ θα ωθήσει προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».
Ο επικεφαλής του ΙΕΑ πιστεύει, ότι παρά την υπερπροσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να απειλούν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι περισσότερες από τις παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, τόνισε πως η τρέχουσα κρίση μεταξύ Κατάρ και αρκετών αραβικών χωρών έδειξε για άλλη μια φορά τη στενή σχέση μεταξύ ενέργειας και γεωπολιτικής.
Ακόμη προέβλεψε, ότι καθώς οι φιλικές προς το περιβάλλον Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνονται πιο διαδεδομένες με τη μείωση του κόστους, η αποθήκευση ενέργειας θα είναι το πεδίο της επόμενης ενεργειακής επανάστασης.
«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι διαθέσιμες 24 ώρες το 24ωρο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα τους» τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας είναι σε θέση να απορροφήσουν την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ και να θέσουν την ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, όταν είναι πιο χρήσιμη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης