Τελευταία Νέα
Commodities

Reuters: Η επιβολή δασμών στο εμπόριο χάλυβα από τις ΗΠΑ, θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση της ΕΕ

Reuters: Η επιβολή δασμών στο εμπόριο χάλυβα από τις ΗΠΑ, θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση της ΕΕ
Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters, ότι το πρόβλημα με την παραπομπή του ζητήματος στον ΠΟΕ, είναι ότι ίσως χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να επιλυθεί   
Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα που σχεδιάζει να εφαρμόσει ο πρόεδρος Donald Trump για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως υποστηρίζει, μπορεί να προκαλέσει μια γρήγορη αντίδραση «διασφάλισης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Trump ξεκίνησε μια επανεξέταση της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα των ΗΠΑ και θέλει να εφαρμόσει ένα νόμο από τη εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος επιτρέπει την επιβολή φόρων ή ποσοστώσεων στις εισαγωγές, αν διαπιστωθεί ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια.
Η κίνηση επικρίθηκε ευρέως από διπλωμάτες, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν αντίποινα και να υπονομεύσουν την παγκόσμια εντολή διαπραγμάτευσης, εάν η εθνική ασφάλεια γίνει αποδεκτή δικαιολογία για την παραβίαση των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων.
Η αμφισβήτηση αυτού του σχεδίου μέσω του συστήματος επίλυσης διαφορών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μπορεί να πάρει χρόνια μέχρι να βρεθεί λύση.
Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters, ότι το πρόβλημα με την παραπομπή του ζητήματος στον ΠΟΕ, είναι ότι ίσως χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να επιλυθεί.
Ωστόσο, ο ΠΟΕ επιτρέπει επίσης στις χώρες να επιβάλλουν έκτακτο τιμολόγιο "διασφάλισης" για την προστασία τους από την ξαφνική, απρόβλεπτη και επιζήμια αύξηση των εισαγωγών.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, σε κρίσιμες περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση θα προκαλούσε ζημιές που θα ήταν δύσκολο να αποκατασταθούν, ένα κράτος μέλος μπορεί να επιβάλει δασμούς όχι μόνο για να αντιμετωπίσει μια ραγδαία αύξηση των εισαγωγών αλλά για να αποτρέψει την απειλή μιας τέτοιας αύξησης.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα μπορούσε να συστήσει αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα του Trump, παρόλο που οι αμερικανοί κατασκευαστές, οι ενεργειακές εταιρείες και οι έμποροι λιανικής πώλησης εξαρτώνται από τον φθηνό χάλυβα.
Ο χάλυβας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης