Τελευταία Νέα
Commodities

ΙΕΑ: Ανησυχία για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω Κατάρ και Νιγηρίας

ΙΕΑ: Ανησυχία για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω Κατάρ και Νιγηρίας
Η πρόσφατη κρίση στον Περσικό Κόλπο και οι ένοπλες επιθέσεις στη Νιγηρία είναι οι  τελευταίοι δείκτες έλλειψης ασφάλειας στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.
Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί εξαιτίας της κρίσης με το Κατάρ στον Περσικό Κόλπο και τις ένοπλες συγκρούσεις στη Νιγηρία, αναφέρει στην τελευταία του  έκθεση για το φυσικό αέριο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η έκθεση του ΙΕΑ στην κρίση των διπλωματικών σχέσεων του Κατάρ με άλλες αραβικές χώρες, καθώς το αραβικό εμιράτο είναι ο προμηθευτής σχεδόν του 30% της ποσότητας LNG που διακινείται παγκοσμίως.
Ο Οργανισμός σημειώνει, ότι θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την ασφάλεια του φυσικού αερίου από έλλειψη επενδύσεων σε νέες υποδομές παροχής φυσικού αερίου, παρόλο που οι ΗΠΑ είναι σε θέση να ανταποκριθούν, μόλις οι διεθνείς αγορές παρουσιάσουν σημάδια έλλειψης.
Ο IEA αναφέρεται επίσης στη Νιγηρία, οι ένοπλες συγκρούσεις στην οποία έχουν προκαλέσει και ελλείψεις και ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού.
«Στη Νιγηρία, οι ένοπλες επιθέσεις στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, η απουσία πολιτικών μεταρρυθμίσεων και η έλλειψη επενδύσεων έχουν οδηγήσει σε έλλειψη φυσικού αερίου.
Η μείωση της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο κατά 50% από τα πρόσφατα μέσα επίπεδα έχει στερήσει την ηλεκτροδότηση σε εκατομμύρια κατοίκους και έχει βλάψει την οικονομία της χώρας», αναφέρει η έκθεση.
Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχασε πέρσι από 50 έως 100 δισ. δολάρια λόγω επιθέσεων στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεων από ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ο υπουργός Εξωτερικών και Ορυκτών Πηγών της χώρας Emmanuel Ibe Kachikwu.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης