Τελευταία Νέα
Commodities

Energy & Capital: Πέντε ψέματα και πέντε αλήθειες για την αγορά πετρελαίου

Energy & Capital: Πέντε ψέματα και πέντε αλήθειες για την αγορά πετρελαίου
Όπως αναφέρει η τιμή υποστήριξης των 42 δολαρίων το βαρέλι έχει διατηρηθεί και η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει διαρκώς μόλις πέσει σε αυτήν.
Διαψεύδει τα σενάρια περί πτώσης της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι αναλυτής του Energy & Capital, σύμφωνα με τον οποίο στην αγορά πετρελαίου διακινούνται πέντε ψέματα, τα οποία ωθούν τις τιμές προς τα κάτω.
Όπως αναφέρει η τιμή υποστήριξης των 42 δολαρίων το βαρέλι έχει διατηρηθεί και η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει διαρκώς μόλις πέσει σε αυτήν.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα πέντε ψέματα της αγοράς πετρελαίου είναι τα εξής:

1. Η συμφωνία του ΟΠΕΚ δεν θα διατηρηθεί, καθώς τα κράτη-μέλη εξαπατώντας τους πάντες θα αυξήσουν την παραγωγή τους, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.
2. Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να μειώνει το κόστος και να αυξάνει την αποδοτικότητα, για να κερδίσει χρήματα, ανεξάρτητα από την τιμή του πετρελαίου.
3. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για νέα πετρελαϊκά έργα είναι ισχυρές.
4. Βρισκόμαστε σε τρικυμία με το πετρέλαιο, καθώς τα αποθέματα παραμένουν υψηλά.
5. Η ζήτηση θα παραμείνει επίπεδη.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον αναλυτή υπάρχουν πέντε αλήθειες, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Η Σαουδική Αραβία έχει πρόβλημα, καθώς χάνει έναν δαπανηρό πόλεμο στην Υεμένη και τα αποθέματα της σε ξένο συνάλλαγμα μειώθηκαν κάτω από τα 500 δισ. δολάρια το Μάιο.
Το αραβικό βασίλειο χρειάζεται κεφάλαια για να πληρώσει για τα κοινωνικά του προγράμματα ιδιωτικοποιώντας μέρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, σε μια μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά με μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO).
Αυτό θα συμβεί σε περίπου 9 μήνες και θα μπορούσε να εκτιμηθεί σε 2 τρισ. δολάρια.
Για να πάρει αυτή την αξία, οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να ξεπεράσουν τα 75 δολάρια το βαρέλι.
Ο αναλυτής δηλώνει δε πεπεισμένος, ότι θα το επιτύχει αυτό, σημειώνοντας ότι τα τελευταία 17 χρόνια οι Σαουδάραβες έχουν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τρεις φορές.
Την τελευταία φορά που το έκαναν το 2009, το πετρέλαιο εκτοξεύθηκε από τα 50 στα 120 δολάρια το βαρέλι.
2. Τα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ εξαντλούνται ταχύτερα από τις παραδοσιακές γεωτρήσεις, με μια μέση διάρκεια ζωής 8 ετών και σημαντική μείωση της παραγωγής μετά τα 3 πρώτα χρόνια.
Ο αναλυτής σημειώνει, ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια το 2011 και οι περισσότερες προβολές δείχνουν, ότι η παραγωγή θα ισοπεδωθεί στο μέλλον.
3. Οι παγκόσμιες ανακαλύψεις πετρελαίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Οι συμβατικές ανακαλύψεις πετρελαίου ανήλθαν μόλις στα 2,4 δισ. βαρέλια το 2016, έναντι 9 δισ. βαρελιών κατά μέσο όρο τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει τις δαπάνες για την εξερεύνηση κατά 1 τρισ. δολάρια.
Αυτός είναι ο μικρότερος αριθμός έργων από τη δεκαετία του 1940.
4. Τα αποθέματα πετρελαίου μειώνονται, καθώς την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία  έδειξαν ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,56 εκατομμύρια βαρέλια, η μεγαλύτερη μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2016.
Οι προμήθειες βενζίνης μειώθηκαν για 4η εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016.
Ήταν η μεγαλύτερη μείωση αποθεμάτων τους τελευταίους 10 μήνες και τα αποθέματα των ΗΠΑ είναι τώρα κάτω από τα 500 εκατομμύρια βαρέλια.
5. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται σημαντικά.
Το 2012 η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ανερχόταν σε 90 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Μέχρι το γ΄ τρίμηνο του 2018 θα φθάσει τα 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κι αυτό γιατί η Ινδία, η Βραζιλία και η Αργεντινή επανέρχονται σε θετική ανάπτυξη, η Κίνα ξεπέρασε τις προσδοκίες με έναν ρυθμό ανάπτυξης 6,9% του ΑΕΠ, η ΕΕ μόλις έδωσε την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ της τα τελευταία 6 χρόνια.
Η ζήτηση έχει πολλές ανοδικές τάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης