Commodities

IEA: Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 720 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο

IEA: Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 720 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του αναφορικά με την εξισορρόπηση της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς.
Σημαντική αύξηση κατέγραψε η παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), παρά την συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεσης του IEA, οι παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 720 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, με τον αντίστοιχο όγκο του ΟΠΕΚ να αγγίζει τα 340 εκατομμύρια βαρέλια, γεγονός που αποτελεί την πρώτη αύξηση στην παραγωγή του Οργανισμού εντός του 2017.
Τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και η Νιγηρία και η Λιβύη ανέφεραν σημαντική αύξηση στις εξαγωγές τους, ωθώντας το ποσοστό συμμόρφωσης στη συμφωνία του Οργανισμού στο 78%, έναντι 95% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
«Η υψηλότερη παραγωγή των μελών του ΟΠΕΚ ανάγκασε το ποσοστό συμμόρφωσης να υποχωρήσει στο 78% τον Ιούνιο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο IEA στην έκθεσή του.
Παράλληλα, το αντίστοιχο ποσοστό συμμόρφωσης των εκτός ΟΠΕΚ χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία διαμορφώθηκε στο 82%, ενώ πέραν των προαναφερθέντων χωρών και οι Αλγερία, Ιράκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βενεζουέλα εξήγαγαν περισσότερο πετρέλαιο, απ' ότι προέβλεπε η συμφωνία.
Παρά το γεγονός ότι ο ΙΕΑ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση μέσα στο 2017, εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο, την στήριξη της συμφωνία του ΟΠΕΚ από όλα τα μέλη της.
Ωστόσο, οι αναλυτές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους αναφορικά με την εξισορρόπηση της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, υπογραμμίζοντας τις εύθραυστες συνθήκες που εξακολουθούν να επικρατούν.
Υπενθυμίζεται, ότι λόγω των υψηλών αποθεμάτων, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν κατά 3 με 4 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο του 2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης