Τελευταία Νέα
Commodities

ΕΙΑ: Ο δείκτης τιμών των ενεργειακών commodities υποχώρησε 11% το α΄ τρίμηνο του 2017

ΕΙΑ: Ο δείκτης τιμών των ενεργειακών commodities υποχώρησε 11% το α΄ τρίμηνο του 2017
Οι τιμές των βασικών ενεργειακών εμπορευμάτων μειώθηκαν περισσότερο από όλα τα άλλα βασικά προϊόντα κατά το α΄ εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΙΑ.
Ο δείκτης των ενεργειακών commodities στον Goldman Sachs Commodities Index (GSCI) του S&P μειώθηκε κατά 11% το α΄ εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από κάθε άλλη ομάδα εμπορευμάτων στον δείκτη, επισημαίνει σε έκθεσή της η Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, οι δείκτες ζωικού κεφαλαίου, βιομηχανικών μετάλλων, πολύτιμων μετάλλων και γεωργίας είχαν υψηλότερες τιμές στα τέλη Ιουνίου, από ό, τι στις αρχές του 2017, συμπληρώνει η έκθεση.
Σύμφωνα με την ΕΙΑ, στην πτώση αυτή συμβάλει το γεγονός, ότι το αμερικανικό αργό πετρέλαιο (WTI) και το Brent αντιπροσωπεύουν το 70% της στάθμισης στον ενεργειακό δείκτη S&P GSCI, με αποτέλεσμα αυτός να ακολουθεί τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά πετρελαίου.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, κατά το α΄ εξάμηνο του 2017 οι τιμές του WTI μειώθηκαν κατά 12%, ενώ οι τιμές του Brent μειώθηκαν κατά 14%.
Ακόμη, τα προϊόντα με βάση το πετρέλαιο, όπως η αμόλυβδη βενζίνη, το ντίζελ εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (ULSD) και το πετρέλαιο κίνησης αποτελούν το 24% του ενεργειακού δείκτη S&P GSCI.
Η αμόλυβδη βενζίνη υποχώρησε λιγότερο μεταξύ των πετρελαϊκών προϊόντων στον ενεργειακό δείκτη S&P GSCI μέχρι σήμερα, καταγράφοντας πτώση 7% μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 6% του ενεργειακού δείκτη S&P GSCI.



Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν λιγότερο μεταξύ των ενεργειακών πρώτων υλών, αν και με σημαντική μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών.
Οι τιμές μειώθηκαν κατά 23% από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Φεβρουαρίου, από 3,33 δολάρια/MMBtu σε 2,56 δολάρια/MMBtu, λόγω του σχετικά ζεστού χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη συνέχεια αυξήθηκαν στα 3,42 δολάρια/ΜΜΒΤ στα μέσα Μαΐου, πριν μειωθούν σε περίπου 3 δολάρια/ΜΜΒΤ μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες εξαγωγές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και τη σχετικά επίπεδη παραγωγή φυσικού αερίου.
Μόνο η ζάχαρη είχε μεγαλύτερη υποχώρηση της τιμής από το Brent, σημειώνοντας πτώση 33% από την αρχή του έτους.
Τα μισά από τα γεωργικά προϊόντα υποχώρησαν τον Ιούνιο, ενώ το νικέλιο είναι το μόνο βιομηχανικό μέταλλο με αρνητικές αποδόσεις έως τις 30 Ιουνίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης