Commodities

Wood Mackenzie: Η Κίνα μείωσε 40% τη χρήση θερμικού άνθρακα τα τελευταία 5 χρόνια

Wood Mackenzie: Η Κίνα μείωσε 40% τη χρήση θερμικού άνθρακα τα τελευταία 5 χρόνια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, η χρήση χαμηλής ποιότητας άνθρακα, γνωστού ως sanmei, θα μειωθεί το 2017 στα 469 εκατομμύρια τόνους από 774 εκατομμύρια τόνους το 2012.
Οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα φέρνουν καρπούς, καθώς η χρήση θερμικού άνθρακα μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου ενεργειακών συμβούλων Wood Mackenzie.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η χρήση χαμηλής ποιότητας άνθρακα, γνωστού ως sanmei, θα μειωθεί το 2017 στα 469 εκατομμύρια τόνους από 774 εκατομμύρια τόνους το 2012.
Πάνω από το 80% ή 650 εκατομμύρια τόνοι αυτού του άνθρακα χρησιμοποιήθηκε το 2012 στον τομέα της βιομηχανίας.
Όπως αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του, η μείωση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης το 2013 για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι μεταρρυθμίσεις περιελάμβαναν μέτρα για την παύση λειτουργίας μη αποδοτικών και μικρής κλίμακας λεβήτων και τη μετατροπή της οικιακής θέρμανσης σε φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια.
Ο Wood Mackenzie προέβλεψε, ότι η χρήση θερμικού άνθρακα στη βιομηχανία θα μειωθεί σε 191 εκατομμύρια τόνους έως το 2025, από 650 εκατομμύρια τόνους το 2012.
Έως το 2035 δε, η χρήση του θα μειωθεί σε 100 εκατομμύρια τόνους.
Σύμφωνα με τον οίκο, η παρακμή του sanmei ενισχύθηκε περαιτέρω από τη μετάβαση της Κίνας προς μια οικονομία με προσανατολισμό στις υπηρεσίες, από μια οικονομία προσανατολισμένη στη βιομηχανία, οδηγώντας σε μειωμένη χρήση θερμικού άνθρακα στον βιομηχανικό τομέα.
Σημειώνει δε, ότι «ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης να μειώσει τη χρήση του sanmei, πολλά μικρά, αναποτελεσματικά εργοστάσια, έχουν κλείσει».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, στο Πεκίνο έκλεισαν μεταξύ 2013 και 2016 περισσότερα από 1.300 εργοστάσια και άλλα 500 αναμένεται να κλείσουν το 2017.
Τα περισσότερα από αυτά τα εργοστάσια ωστόσο, δεν θα στραφούν στο φυσικό αέριο, το οποίο μπορεί να κοστίσει τρεις φορές περισσότερο από τον άνθρακα, αναφέρεται στην έκθεση.
Όπως σημειώνει «θα στραφούν σε μεγαλύτερους, αποδοτικότερους, καθαρότερους λέβητες άνθρακα ή σε ενέργεια από δημόσιους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης