Commodities

Goldman Sachs: Σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου χωρίς περαιτέρω μείωση της παραγωγής

Goldman Sachs: Σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου χωρίς περαιτέρω μείωση της παραγωγής
Μειώνει την πρόβλεψή της για την τιμή αναφοράς του αμερικανικού αργού (WTI) για το γ΄ τρίμηνο του 2017 στα 47,50 δολάρια το βαρέλι από τα 55 δολάρια το βαρέλι που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να χρειαστεί να κάνει βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου για να εξισορροπήσει την αγορά πετρελαίου, καθώς η αύξηση της παραγωγής στη Λιβύη και τη Νιγηρία απειλεί την προσπάθεια του Οργανισμού για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.
Σύμφωνα με έκθεση των αναλυτών της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Damien Courvalin και Jeff Currie, το απροσδόκητα υψηλό επίπεδο ανάκαμψης της παραγωγής στις χώρες αυτές, οι οποίες εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τον περιορισμό της παραγωγής, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις μειώσεις των αποθεμάτων, που αναμένονται το γ΄ τρίμηνο του 2017.
Ως εκ τούτου, η επενδυτική τράπεζα μειώνει την πρόβλεψή της για την τιμή αναφοράς του αμερικανικού αργού (WTI) για το γ΄ τρίμηνο του 2017 στα 47,50 δολάρια το βαρέλι από τα 55 δολάρια το βαρέλι που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Επιπλέον, οι δύο αναλυτές της Goldman Sachs επισημαίνουν τον κίνδυνο, τα αποθέματα να παραμείνουν για καιρό σε υψηλά επίπεδα και τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν ξαφνικά την παραγωγή τους, προκειμένου να υπερασπιστούν τα μερίδιά τους στην αγορά.
Ακόμη, επισημαίνουν ότι η αύξηση των γεωτρήσεων σε σχιστολιθικά κοιτάσματα στις ΗΠΑ και η επιβράδυνση των εισαγωγών πετρελαίου στην Κίνα, αυξάνει τον όγκο των αποθεμάτων πετρελαίου, που πρέπει να εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος του 2017, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΠΕΚ.
Οι αναλυτές σημειώνουν, ότι η παραγωγή της Λιβύης έχει φθάσει στα επίπεδα του 2013, ξεπερνώντας τα 900.000 βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με αξιωματούχο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας National Oil Corp, ενώ η Νιγηρία επανέλαβε τις εξαγωγές πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό Forcados μετά από διακοπή 15 μηνών εξαιτίας σαμποτάζ.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν, ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τη λήξη της συμφωνίας ΟΠΕΚ.
Η πλειοψηφία μάλιστα των στελεχών της αμερικανικής βιομηχανίας ενέργειας που συμμετείχαν στην έρευνα της Dallas Fed, δήλωσε ότι δεν βλέπει να επέρχεται ισορροπία στην αγορά μέχρι το β΄ εξάμηνο του 2018 ή του 2019, εν μέρει λόγω της αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.
Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, η επιτάχυνση των μειώσεων των αποθεμάτων θα απαιτήσει βραχυπρόθεσμα βαθύτερες περικοπές της παραγωγής, καθώς και ένα σαφές μήνυμα, ότι ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγή το 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης