Commodities

Οι γίναντες κλονίζονται, ο ΟΠΕΚ καταρρέει … το νέο καθεστώς πετρελαίου ετοιμάζεται

Οι γίναντες κλονίζονται, ο ΟΠΕΚ καταρρέει … το νέο καθεστώς πετρελαίου ετοιμάζεται
Τα παλαιά καρτέλ θα καταρρεύσουν κάτω από το βάρος των δαπανών τους εκτιμούν οι αναλυτές
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε ένα “δύσκολο” σημείο τώρα. Έχει ξεπεράσει τις σκληρές αγορές με τις «αρκούδες» αλλά όμως είναι πολύ μακριά από μια συντριβή.
Αυτό που θα δούμε, ωστόσο, είναι μια αλλαγή ... μια αλλαγή  όπως στις παλίρροιες.
Τα παλαιά καρτέλ θα καταρρεύσουν κάτω από το βάρος των δαπανών τους σύμφωνα με το Energy and Capital. Ένα νέο καθεστώς πετρελαίου που θα διαμορφωθεί.
Και οι διατρητές των Η.Π.Α. μπορεί να βγουν από αυτή τη μετάβαση σε μια μοναδική θέση.

Η πραγματική τιμή του πετρελαίου

Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του αργού πετρελαίου έφθασαν σε ένα χαμηλό  επτά μηνών, λίγο πάνω από τα 43 δολάρια. Για μήνες, το πετρέλαιο βρίσκεται στα 50 δολάρια το  βαρέλι, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει κάποια «στήριξη».
Ακόμα και μετά την επέκταση της συμφωνίας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, δεν ήταν αρκετό να συσπειρωθούν οι τιμές.
Κανένας δεν θέλει το πετρέλαιο στα $ 30.
Αυτή η τιμή υπαγορεύει το πού θα είναι κερδοφόροι διάδρομοι, με τα καλύτερα, πιο οικονομικά έργα να οδηγούν το μαύρο χρυσό.
"Ποιος μπορεί να αντέξει να λειτουργεί κάτω από τέτοια χαμηλά περιθώρια;" Σίγουρα δεν είναι ΟΠΕΚ.
Σε σύγκριση με τους αμερικανούς, των οποίων οι τιμές διάλυσης μπορούν να φθάσουν τα $ 30 σε μερικά μέρη της λεκάνης του Williston ή ακόμα και $ 15 στο δυτικό Τέξας, η ψυχρή και πικρή αλήθεια για τον ΟΠΕΚ είναι ότι δεν έχει καμία πιθανότητα.
Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, το κόστος κατασκευής και λειτουργίας φρεατίων στις καλύτερες κοιλάδες σχιστολιθικών πετρωμάτων των ΗΠΑ μειώθηκε κατά εκατομμύρια δολάρια το καθένα παρόλο που η καταμέτρηση της εξέδρας κυμάνθηκε μεταξύ 2014 και 2016.
Ο ΟΠΕΚ, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να αγωνίζεται κάτω από τις τρέχουσες τιμές ...

Το κόστος του πετρελαίου

Η αλήθεια  είναι ότι η Σαουδική Αραβία έχει μερικά από τα φθηνότερα πετρέλαια. Η Saudi Aramco είναι σε θέση να εξάγει ένα βαρέλι λίγο κάτω από $ 9.
Αυτό ακριβώς είναι και  το ζήτημα όταν πρόκειται για την επερχόμενη κατάρρευση του ΟΠΕΚ.
Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει κέρδη με το πετρέλαιο γύρω στα $ 60- $ 70.
Αν και αυτό είναι χαμηλότερο από τα προβλεπόμενα $ 90 / bbl που χρειάστηκαν οι Σαουδάραβες για να  είναι κερδοφόροι το 2015, αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από απλή άντληση από το έδαφος.
Το Ιράν χρειάζεται πετρέλαιο άνω των 55 δολαρίων για να έχει  κέρδος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το Ιράν ακολουθείται από το Ιράκ και τα ΗΑΕ, και τα δύο χρειάζονται πετρέλαιο άνω των 60 δολαρίων.
Το ΔΝΤ εκτιμά  ότι μόνο ένα μέλος του ΟΠΕΚ, το Κουβέιτ, έχει τιμή κάτω από τα 50 δολάρια.Τι κάνει το πετρέλαιο από αυτές τις χώρες τόσο ακριβό;  Τα τέλη κόστους.  Όλα τα πλούσια κοινωνικά προγράμματα  για να μην εξαπλωθεί η Αραβική Άνοιξη στο Ριάντ. Και το καρτέλ πετρελαίου …μαθαίνει από τη Βενεζουέλα.
Δεν έχει σημασία αν έχει το μεγαλύτερο απόθεμα αργού πετρελαίου στον πλανήτη.  Είναι άχρηστο αν παραμένει υπόγεια.
Ακόμα και τότε, υπάρχει το δύσκολο έργο να βρεθεί μια αγορά που να μπορεί να χειριστεί την όλο και λιγότερη ποιότητα αργού.
Πριν από χρόνια, όταν οι Σαουδάραβες διαβεβαίωσαν ότι θα αντικαθιστούσαν την  τυχόν χαμένη προσφορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια δεν μπόρεσαν να επεξεργαστούν το βαρύτερο ακατέργαστο που αποτελούσε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας.
Βαρύ πετρέλαιο θεωρείται αυτό που έχει προσμίξεις  με θείο, άζωτο και άλλες ενώσεις που δυσκολεύουν τη χρήση ... και παράλληλα πολύ ακριβό για να χρησιμοποιηθεί.
Το ΔΝΤ  χαμηλώνει τις τιμές του ΟΠΕΚ εκτιμά το Energy and Capital.
Οι γίγαντες θα ανατραπούν ... και η Βενεζουέλα θα είναι η πρώτη.
Και μόλις αρχίσουν να πέφτουν τα ντόμινο, η διάλυση του ΟΠΕΚ θα είναι αναπόφευκτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης