Τελευταία Νέα

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία αν θέλει να πετύχει τους πράσινους στόχους της (Montel)

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία αν θέλει να πετύχει τους πράσινους στόχους της (Montel)
Παρά το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το «μεγάλο εμπόδιο είναι η πραγματική αξιοποίηση των χρημάτων» λόγω των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις
Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αναλυτές της βιομηχανίας και της ενέργειας δήλωσαν στο Montel ότι η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση των εγκρίσεων νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας, αν η Ευρώπη θέλει να πετύχει τους πράσινους στόχους της.

«Υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε κάθε πτυχή της διαδικασίας σχεδιασμού και αδειοδότησης», δήλωσε η Kathryn Porter, αναλύτρια της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Watt-Logic.

Ορισμένα ζητήματα οφείλονται σε απαρχαιωμένους κανόνες για τη σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, δήλωσε η Porter στο Montel, προσθέτοντας ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται επίσης στο ότι οι ρυθμιστικές αρχές αποφασίζουν «ανά περιοχή, ανά έργο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη συνολική εικόνα».

Αυτό παρά τις ενδείξεις ότι η αδειοδότηση μπορεί να επιταχυνθεί όταν απαιτείται, δήλωσε ο Jean Pierre Clamadieu, πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Engie.

Αυξημένες οι απαιτήσεις

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας το 2022, η Γερμανία αντιμετώπισε μια «απειλητική κατάσταση όσον αφορά την πρόσβαση σε φυσικό αέριο και ενέκρινε την κατασκευή νέων σταθμών φυσικού αερίου πολύ, πολύ γρήγορα».

Ωστόσο, το «μεγάλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Engie στα ανοικτά των γαλλικών ακτών του Ατλαντικού που ανατέθηκε το 2014» δεν θα συνδεθεί με το δίκτυο μέχρι φέτος ή το επόμενο έτος, δήλωσε ο Clamadieu.

Η Barbara Flesche, εκτελεστική αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού βραχίονα της νορβηγικής ενεργειακής εταιρείας Statkraft, δήλωσε στο Montel ότι τα έργα της εταιρείας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρεμποδίζονται από τα μακρά χρονικά πλαίσια αδειοδότησης στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Η πρόσβαση στο δίκτυο αποτελούσε επίσης «τεράστιο ζήτημα, με βιώσιμα έργα να καθυστερούν εξαιτίας αυτού».

Η βιομηχανία και η κυβέρνηση έπρεπε να συντονιστούν καλύτερα για να κατασκευαστούν τα έργα, πρόσθεσε ο Flesche.

Κίνδυνος για εγκλωβισμό της Ευρώπης στα ορυκτά καύσιμα

«Εάν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, οι ευρωπαϊκές χώρες θα παραμείνουν εξαρτημένες από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα για πολύ περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται».

Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά 90% έως το 2040 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και έθεσε ως στόχο να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα.

Οι διαφορετικές δημοτικές, πολιτειακές και εθνικές νομοθεσίες «απαιτούν προσαρμογή, εξισορρόπηση και αναδιαμόρφωση αν πρόκειται να απαλλαγούμε γρήγορα από τον άνθρακα», δήλωσε ο Mark Wiedman, επικεφαλής της παγκόσμιας επιχείρησης πελατών της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock.  

Τα εμπόδια παραμένουν

Τα «διαρθρωτικά οδοφράγματα» παραμένουν, συμπεριλαμβανομένης της «ανεπαρκούς χωρητικότητας των δικτύων και της απουσίας ζήτησης», δήλωσε ο αναλυτής της Rabobank Hyung-Ja de Zeeuw.

Παρά το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το «μεγάλο εμπόδιο είναι η πραγματική αξιοποίηση των χρημάτων» λόγω των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις, δήλωσε ο Wiedman.

«Η Κίνα τον τελευταίο χρόνο κατασκεύασε υπεράκτια αιολικά ισοδύναμα με αυτά που είχε προηγουμένως ο υπόλοιπος κόσμος», πρόσθεσε.

«Η Δανία, επίσης, σημείωσε σημαντική πρόοδο ανακοινώνοντας ότι η απαλλαγή από τον άνθρακα και η προστασία του περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντικές» ανέφερε ακόμα ο Wiedman.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης