Τα προβλήματα του Ην. Βασιλείου στο δρόμο προς την net zero οικονομία

Τα προβλήματα του Ην. Βασιλείου στο δρόμο προς την net zero οικονομία
Η ανάλυση της έκθεσης «nnovating to net zero 2024» καταδεικνύει ότι το κόστος για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού επιπέδου εξακολουθεί να είναι εντός του 1% του ΑΕΠ έως το 2050
Η νέα μοντελοποίηση από το Energy Systems Catapult έχει καθορίσει με μεγάλη ακρίβεια το δρόμο που πρέπει να χαράξει το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετάβαση στο μηδενικό ισοζύγιο μέχρι το 2050 μέσω της επιταχυνόμενης ανάπτυξης καθαρών τεχνολογιών.   

Σύμφωνα με το Renews.biz, η έκθεση «Innovating to Net Zero 2024» μοντελοποίησε τέσσερα μελλοντικά σενάρια με το λιγότερο δυνατό κόστος για την επίτευξη του Net Zero το 2050, προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες καινοτομίας και τις επιλογές ανάπτυξης με χαμηλό ρίσκο για τη βιομηχανία και την κυβέρνηση.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι καθώς εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία προς ένα καθαρό ενεργειακό σύστημα, οι επιλογές περιορίζονται.

Απαραίτητη η ενίσχυση των έργων ΑΠΕ

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης βασικών πράσινων τεχνολογιών, όπως η υπεράκτια αιολική και η ηλιακή ενέργεια, η μεγάλης κλίμακας πυρηνική ενέργεια και η ηλεκτροδότηση της θέρμανσης, με ακόμη ταχύτερο ρυθμό είναι απαραίτητη για να κατευθυνθεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς ένα μέλλον με καθαρό μηδέν.

Αυτό θα πρέπει να γίνει παράλληλα με ένα επιταχυνόμενο πρόγραμμα καινοτομίας σε νέες τεχνολογίες όπως οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR), η αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας και η βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (BECCS).

Αυτές οι τεχνολογίες με μεγάλες προοπτικές, προσφέρουν στους καινοτόμους της καθαρής τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου την ευκαιρία να κατακτήσουν τα υψηλής αξίας τμήματα της διεθνούς αλυσίδας εφοδιασμού.

Η ανάλυση της έκθεσης «nnovating to net zero 2024» καταδεικνύει ότι το κόστος για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού επιπέδου εξακολουθεί να είναι εντός του 1% του ΑΕΠ έως το 2050.

Οι αναγκαίες επενδύσεις

Αυτό περιλαμβάνει 16 δισ. λίρες ετησίως σε επενδύσεις κεφαλαίου από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η έκθεση Innovating to Net Zero 2024 ορίζει ότι η ενσωμάτωση των καθαρών τεχνολογιών σε ένα αξιόπιστο, καθαρό ενεργειακό σύστημα αποτελεί επίσης μια τεράστια πρόκληση καινοτομίας, ενώ η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών δεν θα είναι από μόνη της αρκετή.

Ένα αποτελεσματικό ενεργειακό σύστημα Net Zero θα απαιτήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε διάφορους φορείς (υδρογόνο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ.) και τεχνολογίες με τρόπο που να τους επιτρέπει να συνεργάζονται αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας παράλληλα ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλό κόστος.

Η απαλλαγή του ενεργειακού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου από τις εκπομπές άνθρακα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον εξηλεκτρισμό, με την τελική κατανάλωση ενέργειας σε όλα τα σενάρια να κυμαίνεται από 525TWh/έτος έως 619TWh/έτος έως το 2050.

Το μέγεθος αυτό είναι διπλάσιο από το μέγεθος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας το 2024.

Ο ρόλος της υπεράκτιας αιολικής παραγωγής

Η υπεράκτια αιολική παραγωγή θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, με εγκατεστημένη ισχύ μεταξύ 33GW και 76GW, παρέχοντας έως και το 53% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2050.

Η ηλιακή ενέργεια παρέχει έως και το 11% του συνόλου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εγκατεστημένες εγκαταστάσεις μεταξύ 19GW και 70GW.

Και τα πυρηνικά;

Με εγκατεστημένα 23GW έως 31GW, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα παραμείνει ένας κρίσιμος συντελεστής στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε όλα τα σχέδια ενεργειακών συστημάτων.

Ο Guy Newey, διευθύνων σύμβουλος του Energy Systems Catapult, δήλωσε πως αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε τους καταναλωτές μαζί μας στο ταξίδι, το Net Zero δεν θα επιτευχθεί ποτέ.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης