Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γερμανός δήμαρχος παραχωρεί γη για έργα BESS απορρίπτοντας αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων

Γερμανός δήμαρχος παραχωρεί γη για έργα BESS απορρίπτοντας αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων

Το έργο θα κοστίσει 92 εκατ. ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει το 2ο εξάμηνο του 2026

Ο δήμαρχος μιας πόλης στη Γερμανία διέθεσε γη σε πρώην εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας για ένα BESS ισχύος 120 MW/280 MWh, αφού η κυβέρνηση απέρριψε τα σχέδια να το χρησιμοποιήσει για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων.

Ο δήμαρχος του Beverungen Hubertus Grimm ανακοίνωσε την παραχώρηση γης στον δημοτικό φορέα παροχής δικτύων κοινής ωφέλειας και διανομής (DNO) Westphalia Weser για το έργο «Würgassen storage park» την περασμένη εβδομάδα (19 Μαρτίου).

Η τοποθεσία, στην Πολιτεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (NRW), στεγάζει τον πρώην πυρηνικό σταθμό του Würgassen ο οποίος παροπλίστηκε το 1994, αλλά παραμένει μέχρι σήμερα.

Η τοποθεσία θα επιτρέψει στο BESS να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα δικτυακή υποδομή, συμπεριλαμβανομένου ενός μετασχηματιστή και ηλεκτρικών γραμμών.

Αν και δεν αναφέρεται, αυτή η υποδομή θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ένα σημείο διασύνδεσης με το δίκτυο το οποίο μπορεί συχνά να διαρκέσει χρόνια ή και δεκαετίες για την απόκτηση έργων πράσινου πεδίου.


Κόστος και ωφέλεια του έργου
Η
Westphalia Weser θα επενδύσει 92 εκατομμύρια ευρώ (100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στο έργο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2026.

Ο δήμαρχος Γκριμ εξήγησε ότι η απόφαση έρχεται αφού το κράτος απέρριψε εναλλακτικά σχέδια για την τοποθεσία.

«Στα τέλη του 2023, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος απέρριψε ευτυχώς τα σχέδια για μια κεντρική εγκατάσταση αποθήκευσης ραδιενεργών πυρηνικών αποβλήτων χαμηλής και μέσης ραδιενέργειας στο Würgassen.

Με ένα έργο προσανατολισμένο στο μέλλον που υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση στο επίκεντρο, ανταποκρινόμαστε στο ρόλο μας ως μία από τις τέσσερις ενεργειακές τοποθεσίες που αναφέρονται στο περιφερειακό σχέδιο NRW», είπε.


Το έργο θα αυξήσει τη σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού του δικτύου
, ανέφερε η ανακοίνωση της Westphalia Weser.

Περιγράφηκε ως πιλοτικό έργο αλλά στα 120MW/280MWh θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα έργα BESS στη Γερμανία.

Συστήματα 235MWh και 200MWh κατασκευάζονται επί του παρόντος από την εταιρεία κοινής ωφέλειας και γεννήτριας RWE και την BW Storage αντίστοιχα, ενώ ένας άλλος προγραμματιστής Kyon Energy είπε ότι η κατασκευή ενός 275MWh θα ξεκινήσει το 2024.



Δραστήρια η Γερμανία στην αποθήκευση ενέργειας
Αρκετά έργα 300MW/600MWh σχεδιάζονται από τον κατασκευαστή και ενοποιητή συστημάτων Kyon Energy, η οποία εξαγοράστηκε από τους επενδυτές Brookfield και NIC στις αρχές του έτους.

Η Γερμανία διέθετε περίπου 1GW/1GWh διαδικτυακής αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου μπροστά από το μέτρο από τα τέλη του 2023 και (σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από την εταιρεία συμβούλων GEEC), θα μπορούσε να αυξηθεί στα 50 GW έως το 2037. Η αγορά ανέβηκε το 2022 και το 2023 μετά από αρκετά χρόνια στάσιμων αναπτύξεων σε κλίμακα δικτύου.

Μια σημαντική εξέλιξη φέτος οδήγησε την κυβέρνηση να κυκλοφορήσει μια Στρατηγική Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία «έθεσε την αποθήκευση στην πολιτική ατζέντα για πρώτη φορά», σύμφωνα με τον Lars Stephan (ανώτερος Διευθυντής ανάπτυξης πολιτικής και αγοράς για το BESS integrator Fluence) στο LinkedIn.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης