Ενέργεια

Πυρηνικά: Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δώσει 1,5 δισ. δολ. για την επαναλειτουργία του σταθμού του Μίσιγκαν

Πυρηνικά: Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δώσει 1,5 δισ. δολ. για την επαναλειτουργία του σταθμού του Μίσιγκαν

Θα διατηρήσει έως 600 θέσεις εργασίας και θα παρέχει ρεύμα για 800.000 σπίτια - Θα φέρει επενδύσεις σε ενεργειακές κοινότητες

Απόφαση - ορόσημο για το ενεργειακό μέλλον των ΗΠΑ έλαβε η νυν κυβέρνηση η οποία γνωστοποίησε την επανεκκίνηση λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού 800 MW του Μίσιγκαν (ήταν αδρανοποιημένος από τον Μάιο του 2022) έναντι 1,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Ως μέρος της ατζέντας του Προέδρου Μπάιντεν «Επενδύοντας στην Αμερική», το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) μέσω του Γραφείου Προγραμμάτων Δανεισμού (LPO) ανακοίνωσε σήμερα την προαναφερόμενη προσφορά υπό όρους δέσμευσης για εγγύηση δανείου προς την Holtec.

Η Palisades θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση και την επανέναρξη λειτουργίας του εν λόγω έργου.


Το έργο αναμένεται να διατηρήσει έως και 600 θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας στο Μίσιγκαν.

Επιπλέον θα παρέχει καθαρό και αξιόπιστο ρεύμα για 800.000 σπίτια, διευρύνοντας παράλληλα την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές πηγές καθαρής ενέργειας.

Το έργο στοχεύει να επαναφέρει στο δίκτυο τον Πυρηνικό Σταθμό Palisades ο οποίος διέκοψε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2022.

Συγκεκριμένα επιδιώκει να αναβαθμιστεί ώστε να παράγει καθαρή ενέργεια βασικού φορτίου έως τουλάχιστον το 2051, με την επιφύλαξη των εγκρίσεων αδειοδότησης της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ (NRC).

 

Αισιοδοξία από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ

Εάν οριστικοποιηθεί, η Holtec Palisades θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της Αμερικής ως παγκόσμιου ενεργειακού ηγέτη, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε κρίσιμες επενδύσεις σε ενεργειακές κοινότητες για τη δημιουργία καλοπληρωμένων ευκαιριών εργασίας, την υποστήριξη της οικονομικής αναζωογόνησης και την ενίσχυση των εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι η μοναδική μας πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα, υποστηρίζοντας άμεσα 100.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες έμμεσα.

Η ατζέντα του Προέδρου Μπάιντεν “Επενδύοντας στην Αμερική” υποστηρίζει και επεκτείνει αυτό το ζωντανό εργατικό δυναμικό καθαρής ενέργειας εδώ στο Μίσιγκαν με σημαντική χρηματοδότηση για τον πυρηνικό σταθμό Holtec Palisades», δήλωσε η Τζένιφερ Μ. Γκράνχολμ (Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ).

«Σήμερα, η Holtec έχει εξασφαλίσει μια υπό όρους δέσμευση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα δάνειο από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για την επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού Palisades, προστατεύοντας 600 καλοπληρωμένες, υψηλές δεξιότητες θέσεις εργασίας και καθαρό, αξιόπιστο ρεύμα για 800.000 σπίτια.

Μόλις ανοίξει, το Palisades θα είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός που θα επανεκκινήσει με επιτυχία στην αμερικανική ιστορία, με 363 εκατομμύρια δολάρια σε περιφερειακό οικονομικό αντίκτυπο και βοηθώντας το Μίσιγκαν να ηγηθεί του μέλλοντος της καθαρής ενέργειας.

Είμαι τόσο ευγνώμων στους δικομματικούς εταίρους μου στο Νομοθετικό Σώμα του Μίσιγκαν, στη Διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις, στην Holtec και στους εργαζομένους που συγκεντρώθηκαν για να γίνει αυτό.

Μαζί, δείχνουμε στον κόσμο ότι το Μίσιγκαν είναι ένα μέρος όπου η ιστορία γράφεται από εργατικούς ανθρώπους», δήλωσε η Γκρέτσεν Γουίτμερ (Κυβερνήτρια του Μίτιγκαν).


Η προσφορά του έργου στο περιβάλλον

Το έργο αναμένεται να αποφύγει 4,47 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 ετησίως για ένα σύνολο 111 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων 25 ετών λειτουργίας (ποσό περίπου ισοδύναμο με τις ετήσιες εκπομπές της αφαίρεσης περισσότερων από 970.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων από ο δρόμος).

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το πυρηνικό εργοστάσιο Palisades θα παρέχει 24ωρη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές.

Πρόκειται για ζωτική προσθήκη στο μείγμα πόρων του Midcontinent Independent System Operator (MISO) καθώς αποσύρονται τα εργοστάσια άνθρακα.

 

Οικονομική Ανάπτυξη στις Ενεργειακές Κοινότητες των ΗΠΑ

Το Holtec Palisades είναι το πρώτο έργο που προσφέρει υπό όρους δέσμευση μέσω του προγράμματος Επανεπένδυσης Ενεργειακής Υποδομής (EIR).

Μάλιστα εγκρίθηκε για πρώτη φορά και ιδιοποιήθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού.

Το EIR μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα που επαναεξοπλίζουν, ανατροφοδοτούν, επαναχρησιμοποιούν ή αντικαθιστούν ενεργειακές υποδομές που έχουν σταματήσει να λειτουργούν ή επιτρέπουν τη λειτουργία ενεργειακής υποδομής για την αποφυγή, τη μείωση, τη χρήση ή την δέσμευση ατμοσφαιρικών ρύπων ή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Αυτό το έργο θα ενισχύσει την υπάρχουσα ενεργειακή υποδομή που δεν ήταν λειτουργική και θα υποστηρίξει την επανεπένδυση στην κοινότητα, υπογραμμίζοντας τη βαθιά δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να διασφαλίσει ότι καμία κοινότητα δεν θα μείνει πίσω καθώς χτίζουμε το μέλλον καθαρής ενέργειας της Αμερικής.

Εκτός από τον κύριο αντιδραστήρα 800 MW, η Holtec σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την τοποθεσία Palisades ως τοποθεσία για τις 2 πρώτες μικρές αρθρωτές μονάδες αντιδραστήρα της οι οποίες δεν θα αποτελούν μέρος του έργου που ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί βάσει αυτής της υπό όρους δέσμευσης.

Αμφότερες οι μονάδες θα προσθέσουν δυνητικά επιπλέον 800 MW δυναμικότητας παραγωγής στο εργοτάξιο, θα αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή και θα δώσουν ώθηση στην εγχώρια ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αντιδραστήρων, η οποία είναι κρίσιμη για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Καινοτόμες τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα (συμπεριλαμβανομένης της καθαρής σταθερής ενέργειας όπως η πυρηνική ενέργεια) θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των στόχων του Προέδρου Μπάιντεν για ένα 100% καθαρό ηλεκτρικό δίκτυο έως το 2035 και μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

 

Χτίζοντας το Μέλλον Καθαρής Ενέργειας χωρίς αποκλεισμούς

Το έργο υποστηρίζει επίσης την «Πρωτοβουλία Δικαιοσύνη 40» του Προέδρου Μπάιντεν η οποία έθεσε ως στόχο το 40% των συνολικών οφελών ορισμένων ομοσπονδιακών επενδύσεων να ρέει σε μειονεκτούσες κοινότητες που περιθωριοποιούνται από τις υποεπενδύσεις και επιβαρύνονται υπερβολικά από τη ρύπανση.

Το πυρηνικό εργοστάσιο Palisades βρίσκεται σε μια μειονεκτική κοινότητα, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο ενεργειακό κόστος από το 97% των κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Holtec δεσμεύεται να παραμείνει ενεργά συνεργάτιδα της κοινότητας.

Δεδομένου ότι η υποδομή του εργοστασίου υπάρχει ήδη, θα απαιτήσει επιθεωρήσεις, δοκιμές, ανακαίνιση, ανακατασκευή και αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού.

 

Άμεσοι στόχοι της Holtec

Η Holtec επιδιώκει επί του παρόντος την επανέγκριση της άδειας λειτουργίας Palisades με το NRC (ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη ρύθμιση και την αδειοδότηση εμπορικών πυρηνικών σταθμών στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Μέχρι σήμερα, η Holtec έχει υποβάλει 3 αιτήματα αδειοδότησης NRC επιδιώκοντας την επανέγκριση άδειας και αναμένει να υποβάλει τα υπόλοιπα την άνοιξη του 2024.

Ενώ αυτή η υπό όρους δέσμευση καταδεικνύει την πρόθεση του Τμήματος να χρηματοδοτήσει το έργο, η εταιρεία πρέπει να πληροί ορισμένες τεχνικές, νομικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προϋποθέσεις προτού το Τμήμα συνάψει οριστικά έγγραφα χρηματοδότησης και χρηματοδοτήσει το δάνειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης