Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

COSMOTE BLUE: Απομακρύνθηκαν 34 τόνοι πλαστικού από τις ελληνικές θάλασσες και εκπαιδεύτηκαν 190 ψαράδες το 2023

COSMOTE BLUE: Απομακρύνθηκαν 34 τόνοι πλαστικού από τις ελληνικές θάλασσες και εκπαιδεύτηκαν 190 ψαράδες το 2023
Το 2023 η COSMOTE έκανε ένα μεγάλο βήμα στην προστασία των ελληνικών θαλασσών, επιβεβαιώνοντας γι’ ακόμα μία φορά τη δέσμευση της εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος
Οι θάλασσες της Ελλάδας δεν αποτελούν μόνο σημαντικό κρίκο της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος της χώρας. Αποτελούν και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας και οφείλουμε να τις διαφυλάττουμε και να τις προστατεύουμε, ώστε να τις διασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές.

Το 2023 η COSMOTE έκανε ένα μεγάλο βήμα στην προστασία των ελληνικών θαλασσών, επιβεβαιώνοντας γι’ ακόμα μία φορά τη δέσμευση της εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα για την προστασία των ελληνικών θαλασσών και τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της COSMOTE με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία». Οι δράσεις περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των ακτών και του βυθού της χώρα μας από τα σκάφη ψαράδων που συμμετέχουν στο δίκτυο της «Εναλεία», την εκπαίδευσή τους σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καθώς και σε ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού που συγκεντρώνεται.

Από την έναρξη της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE, 190 ψαράδες εκπαιδεύτηκαν σε καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό.

COSMOTE_BLUE_2.jpg

Παράλληλα, μέχρι αυτήν τη στιγμή, έχουν συγκεντρωθεί 34 τόνοι πλαστικού, έπειτα από τις δράσεις καθαρισμού στις θαλάσσιες περιοχές και ακτές του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής και του Αργοσαρωνικού κόλπου, που πραγματοποιήθηκαν από 40 αλιευτικά σκάφη. Μέσα από την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αναμένεται μέχρι το 2025, να ανακυκλωθούν περισσότεροι από 52 τόνοι πλαστικού και να μετατραπούν σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα, αντιμετωπίζοντας δραστικά το επείγον θέμα της πλαστικής ρύπανσης, που απειλεί τις θάλασσές μας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η «Εναλεία» έχει στόχο να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο μέσω λύσεων κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας. Πρόκειται για μία κοινωνική επιχείρηση που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ της προστασίας της θάλασσας από την πλαστική ρύπανση, μέσα από ένα εύρος δράσεων, που περιλαμβάνουν έργα καθαρισμού των θαλασσών έως συμβουλευτικά και ερευνητικά προγράμματα. Με την COSMOTE συνδέονται με ένα κοινό όραμα, το οποίο υλοποιείται μέσα από έργα που υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία, σέβονται τον πλανήτη μας και προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE, η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ δήλωσε: «Με ικανοποίηση βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE, που αποτελεί τη δέσμευσή μας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ελλάδας. Οι θάλασσες μας αποτελούν πηγή ζωής και ευημερίας για τη χώρα και οφείλουμε να τις προστατεύουμε. Μέσα από τη συνεργασία μας με την «Εναλεία» συμβάλλουμε στην προστασία των θαλασσών τόσο με τον καθαρισμό και τη συλλογή πλαστικού, όσο και με την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψαράδων, κάνοντας τη διαφορά στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους, βελτιώνουμε το θετικό μας αποτύπωμα μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.»

COSMOTE_BLUE_1.jpg

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως 19,5 τόνοι πλαστικού, πάνω από το μισό της ποσότητας που συγκεντρώθηκε (34 τόνοι) ανακυκλώθηκε και μετατράπηκε σε νέα προϊόντα προς χρήση, όπως κάλτσες, παπούτσια, έπιπλα κ.λπ., ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θλιβερή διαπίστωση πως η ποσότητα των 34 τόνων πλαστικού θα μπορούσε να καλύψει με πλαστικά μπουκάλια την αγωνιστική επιφάνεια 15 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Για το 2024, οι δράσεις εκπαίδευσης της αλιευτικής κοινότητας και καθαρισμού των ακτών και των θαλασσών θα συνεχιστούν στις ίδιες περιοχές, και θα επεκταθούν και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, το  Ηράκλειο και τον Αγ. Νικόλαο.

Στόχοι πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE μέχρι το 2025:

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αναμένεται μέχρι το 2025:
•να συγκεντρωθούν 90 τόνοι πλαστικού από τις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής και του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης,
•να εκπαιδευτούν περισσότεροι από 200 ψαράδες σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων,
•να ανακυκλωθούν περισσότεροι από 52 τόνοι πλαστικού και να μετατραπούν σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα.

Μέσα από αυτήν την ολοκληρωμένη προσέγγιση, η COSMOTE στέκεται σταθερά δίπλα στον άνθρωπο, μένοντας πιστή στη μακροχρόνια δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE, η εταιρεία ενισχύει το συστηματικό περιβαλλοντικό της έργο, εστιάζοντας στο μεγάλο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης των ελληνικών βυθών και γίνεται αρωγός στη βιωσιμότητα του πλανήτη και τη διασφάλιση της ζωής σε αυτόν. Γιατί ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης