Αναλύσεις

Kλειδί για χρέος, ανάπτυξη και επενδύσεις η Τρίτη Αξιολόγηση

Kλειδί για χρέος, ανάπτυξη και επενδύσεις η Τρίτη Αξιολόγηση
Oι επενδύσεις στο επίκεντρο
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο τρίτος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος που θα οδηγήσει και σε νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου πρόκειται να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.
Μετά από παλινωδίες, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και διελκυστίνδες οκτώ και πλέον μηνών που είχε η ίδια με τους θεσμούς αλλά και οι δανειστές μεταξύ τους, η κυβέρνηση κατάφερε - έστω και στο παραπέντε των πληρωμών του χρέους - να κλείσει το κεφάλαιο της δεύτερης αξιολόγησης και να αρχίσει από σήμερα να σκέφτεται την τρίτη…
Σαφώς ωριμότερη -γνωρίζοντας πλέον πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι στο οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί με το Βερολίνο έχουν τον απόλυτο έλεγχο, κάτι για το οποίο είχε άγνοια όταν ήταν στην αντιπολίτευση- ετοιμάζεται να μπει στην «αρένα» της τρίτης επισκόπησης της ελληνικής οικονομίας τον Οκτώβριο.
Είναι αυτή που εάν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κλείσει στην ώρα της και δεν καθυστερήσει όπως η προηγούμενη, θα της εξασφαλίσει τα 9,6 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 για να μπορέσουν να πληρωθούν δάνεια, τόκοι και υποχρεώσεις που έχει η χώρα σε αυτό το διάστημα.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των 9,6 δισ. για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2018 δεν μπορούν να καλυφθούν από εγχώριους πόρους και, για να αποφευχθεί άλλη ζημιά στο ΑΕΠ της χώρας, η ανάγκη για να κλείσει άμεσα η τρίτη αξιολόγηση είναι επιτακτική.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο τρίτος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος που θα οδηγήσει και σε νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου πρόκειται να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.
Σε δράσεις, δηλαδή, και ενέργειες που θα επιτρέψουν να έρθουν στην Ελλάδα σημαντικές ξένες επενδύσεις ώστε να ισχυροποιηθεί η ζήτηση, αλλά και το ενδιαφέρον των μεγάλων funds, το οποίο λόγω της τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα είναι εξαιρετικά περιορισμένο.
Οπως είναι φυσικό, σημαντικό κεφάλαιο, στο οποίο θα δώσει έμφαση το κουαρτέτο το φθινόπωρο, θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που περνούν μέσα από το νέο Υπερταμείο.
Η εκπλήρωση των υφιστάμενων στόχων στις ιδιωτικοποιήσεις και η θέσπιση νέων και πιο φιλόδοξων είναι για τους θεσμούς καταλύτης για την ανάπτυξη -με τις προβλέψεις για το 2017 να έχουν προσγειωθεί στο 1,8% από 2,7% που ήταν ο αρχικός στόχος για τη φετινή χρονιά.
Εύλογα θα μπορούσε κανείς να πει ότι η τρίτη αξιολόγηση έχει άμεση σχέση με τη λύση για το ελληνικό χρέος που προωθεί το Βερολίνο και επανέλαβε χθες ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Αθήνα θα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και έτσι δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τώρα αν η ελληνική οικονομία με το ασταθές και δαιδαλώδες φορολογικό περιβάλλον -λόγω μνημονίου- που τη διακρίνει καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις, αυτό είναι μία άλλη ιστορία…
Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να υπάρξουν πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη που θα επιτρέψουν στη χώρα να ανεβάσει στροφές θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου, αλλά και αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική.
Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται παρεμβάσεις για την ταχύτερη αδειοδότηση των επενδύσεων.
Εφόσον η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα (σ.σ.: !) ίσως η Αθήνα προλάβει στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου να ζητήσει κάτι από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπως τα Anfa’s για παράδειγμα (σ.σ. τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος) ή ακόμη καλύτερα να ξεκλειδώσει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Πηγη:Βankingnews

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης