Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Suddeutsche Zeitung: Το τέχνασμα του Schauble - Γιατί καθυστέρησε να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα

tags :
Suddeutsche Zeitung: Το τέχνασμα του Schauble - Γιατί καθυστέρησε να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα
Το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στις τακτικές Schaeuble κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων
Με τον θεό Ερμή παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung τον υπουργό Οικονομικών της χώρας W. Schaeuble για τη στρατηγική που ακολούθησε στο ελληνικό ζήτημα.
Το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στις τακτικές Schaeuble κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έπρεπε να ακροβατήσει μεταξύ των εσωκομματικών του αντιπάλων που αντιτίθενται στην παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και την ίδια στιγμή να πείσει του Ευρωπάιους εταίρους του και πάνω από όλα το ΔΝΤ να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα που θα μπορούσε να του δημιουργήσει προβήματα ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φάινεται να βγαίνει κερδισμένος καθώς το Eurogroup χθες (15/6) αποφάσισε την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Τώρα το εάν η δόση θα εκταμιευτεί έγκαιρα προς την Ελλάδα αυτό δεν εξαρτάται από τον Schaeuble, αλλά από την επιτροπή προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου, το οποίο πρέπει να εξετάσει εάν η νέα συμφωνία για την Ελλάδα έχει διακριτές αλλαγές από τα συμφωνηθέντα του 2015 και άρα θα χρειαστεί εκ νέου έγκριση από την Bundestag.
Ο Schaeuble ήδη προειδοποίησε τους βουλευτές, την Παρασκευή (16/6), ότι εάν δεν εγκρίνουν τη συμφωνία και χρειαστεί νέο ψήφισμα από την Bundestag, για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχή τις αγορές.
Αυτό που θα έπρεπε πιθανόν να προσθέσει ο Γερμανός ΥΠΟΙ, είναι ότι αναταραχή θα δημιουργούνταν και στο ίδιο του το κόμμα (CDU).
Για να εκταμιεύονται οι δόσεις προς την Αθήνα, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρά τις μεταρρυθμίσεις και το ΔΝΤ να συμμετέχει στο Ελληνικό πρόγραμμα κάτι το οποίο είχε ζητήσει ειδικά το Γερμανικό Κοινοβούλιο.
Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να μην συμμετέχει με κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde ξεκαθάρισε το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα "επί της αρχής" και χωρίς κεφάλαια μέχρις ότου οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας πάρουν σαφή μέτρα και θέσουν χρονοδιάγραμμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
"Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα" τόνισε ο πρόεδρος του Ifo Institute, Clemens Fuest .
Ωστόσο παρά τις αρκετές παραβιάσεις στο ελληνικό πρόγραμμα η εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, μόνο καλά λόγια έχει να πει για το W. Schaeuble εκτός από μια μοναδική παραφωνία.
O υποψήφιος καγκελάριος Martin Schulz επαίνεσε τον Schaeuble για τη συμφωνία, ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επέκρινε το γεγονός ότι δεν δόθηκε απομείωση χρέους στην Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του SPD, Carsten Schneider ήταν ο μοναδικός ο οποίος είπε ότι ο Schaeuble εμποδίζει την ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προφανώς γιατί δεν ήθελε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Γερμανίας ότι όπως έχει εκτιμηθεί από τον Γερμανό Υφηπουργό Οικονομικών Jens Spahn η απομείωση του ελληνικού χρέους θα κόστισε 100 δισ. ευρώ.
Η Καγκελάριος Angela Merkel σε δηλώσεις της καλωσόρισε τη συμφωνία τονίζοντας «ότι η συμφωνία μπορεί να συμβάλει τώρα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα», κάνοντας σαφές στο εσωτερικό του κόμματός της το τί περιμένει από τους βουλευτές του ως προς Ελλάδα και αυτό δεν είναι άλλο από ενότητα, καθώς οι διαφωνίες που υπήρχαν την τελευταία φορά είναι ανεπιθύμητες.
Το μήνυμα της Merkel έγινε κατανοητό ακόμα και στη Βαυαρία.
Ο υπουργός Οικονομικών Markus Söder, ο οποίος είχε πρόσφατα ζητήσει την ελληνική έξοδο από τη ζώνη του ευρώ ευθυγραμμίστηκε με την Καγκελάριο για την ελληνική συμφωνία αναφέροντας ότι η νέα συμφωνία είναι "αποδεκτή" και ότι η η γερμανική θέση ότι θα εκταμιεύονται μόνο εάν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις αποδεικνύεται σωστή.
Ο ασυνήθιστος έπαινος από τη Βαυαρία αποκαλύπτει το πραγματικό τέχνασμα του Schaeuble.
Κατάφερε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την Ελλάδα καιηξ εκταμίευση της δόσης, σε μια εποχή που κανείς δεν τολμά να δημιουργήσει αναταραχή, δηλαδή τρεις μήνες, μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης