Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

BNEF: Στις ΑΠΕ το 72% των ενεργειακών επενδύσεων ύψους 10,2 τρισ. δολ. έως το 2040

BNEF: Στις ΑΠΕ το 72% των ενεργειακών επενδύσεων ύψους 10,2 τρισ. δολ. έως το 2040
Η έκθεση αξιολογεί τα τμήματα του συστήματος που οδηγούν σε ταχεία αλλαγή στις αγορές, τα συστήματα δικτύου και τα επιχειρηματικά μοντέλα.
Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα κατευθυνθεί το 72% των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων ύψους 10,2 τρισ. δολαρίων που θα γίνουν έως το 2040.
Αυτό αναφέρει η έκθεση του Bloomberg New Energy Finance «New Energy Outlook 2017», που εστιάζει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η οποία στηρίζεται στην τεχνογνωσία περισσότερων από 80 ειδικών της αγοράς και της τεχνολογίας σε 12 χώρες.
Η έκθεση αξιολογεί τα τμήματα του συστήματος που οδηγούν σε ταχεία αλλαγή στις αγορές, τα συστήματα δικτύου και τα επιχειρηματικά μοντέλα και καταλήγει στα εξής συμπεράσματα.

1. Η ηλιακή και αιολική ενέργεια θα κυριαρχήσουν στο μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 72% από τα συνολικά 10,2 τρισ. δολάρια που θα δαπανηθούν για την παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως έως το 2040, θα επενδυθούν σε νέες αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
2. Η ηλιακή ενέργεια θα καταστεί φθηνότερη από τον άνθρακα
Η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη τουλάχιστον εξίσου φθηνή με τον άνθρακα στη Γερμανία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ιταλία.
Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια θα είναι φθηνότερο από τον άνθρακα στην Κίνα, την Ινδία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία μέχρι το 2021.
Έως το 2040 το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια προβλέπεται να μειωθεί κατά 66%.
3. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα θα μειωθεί σημαντικά
Τα κόστος ηλεκτροπαραγωγής από χερσαία αιολικά πάρκα θα μειωθεί κατά 47% έως το 2040, χάρη στις φθηνότερες και αποδοτικότερες τουρμπίνες, καθώς και τα μειωμένα λειτουργικά έξοδα.
Την ίδια περίοδο, το κόστος της αιολικής ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα θα μειωθεί κατά 71%, χάρη στην αποκτηθείσα εμπειρία, τον ανταγωνισμό και τις οικονομίες κλίμακας.
4. Η Κίνα και η Ινδία πρωτοπόροι στις επενδύσεις στην ενέργεια
Οι δύο αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν το 28% και το 11% αντίστοιχα των παγκόσμιων επενδύσεων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040.
Το 33% των επενδύσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην ενέργεια θα κατευθυνθεί στην αιολική ενέργεια, άλλο ένα 33% στην ηλιακή ενέργεια, το 18% στην πυρηνική ενέργεια και το 10% στον άνθρακα και το φυσικό αέριο.
5. Οι ανάπτυξη μπαταριών ενισχύει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ
Οι συσσωρευτές μεγάλης κλίμακας ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο το φυσικό αέριο στην παροχή ευελιξίας του συστήματος σε περιόδους μέγιστης ζήτησης.
Σε συνδυασμό με μπαταρίες μικρής κλίμακας, αυτό θα βοηθήσει την ενέργεια από ΑΠΕ να φθάσει το 74% στη Γερμανία, το 55% στην Κίνα, το 49% στην Ινδία και το 38% στις ΗΠΑ μέχρι το 2040.
6. Τα ηλεκτρικά οχήματα ενισχύουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας
Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα αντιπροσωπεύουν το 13% και το 12% αντίστοιχα της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040.
Υπολογίζοντας την ευελιξία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές χονδρικής της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας, θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
7. Αυξάνονται οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες.
Μέχρι το 2040 οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στις στέγες θα φτάσουν το 24% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία, το 20% στη Βραζιλία, το 15% στη Γερμανία, το 12% στην Ιαπωνία και το 5% στις ΗΠΑ και την Ινδία.
Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μεγάλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μειώνει την ανάγκη για υφιστάμενες εγκαταστάσεις άνθρακα και φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας.
8. Μειώνονται οι θερμοηλεκτρικές εγκαταστάσεις με άνθρακα
Η υποτονική ζήτηση ενέργειας, οι φθηνές ΑΠΕ και η χρήση φυσικού αερίου θα μειώσει την καύση άνθρακα κατά 87% στην Ευρώπη και κατά 45% στις ΗΠΑ έως το 2040.
Η παραγωγή άνθρακα θα συνεχίζει να αυξάνεται στην Κίνα, αλλά θα φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της το 2026.
Το 18% των σχεδιαζόμενων θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν θα κατασκευαστούν ποτέ.
Αυτό σημαίνει ότι έργα ισχύος 369 GW πρόκειται να ακυρωθούν.
9. Η μετάβαση στο φυσικό αέριο δεν θα φθάσει σε υψηλά επίπεδα
Οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο θα φθάσουν τα  804 δισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις και στην αύξηση της ισχύος κατά 16% έως το 2040.
Αλλά εκτός από την Αμερική, όπου το φυσικό αέριο είναι άφθονο και φθηνό, οι μονάδες αερίου θα λειτουργούν ως μία από τις ευέλικτες τεχνολογίες, που χρειάζονται για να βοηθήσουν στην επίτευξη σταθερότητας του συστήματος.
10. Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή κορυφώνονται το 2026
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται κατά 10% φθάνοντας στην κορύφωσή τους το 2026.
Έπειτα πέφτουν γρηγορότερα από ό, τι εκτιμήσαμε προηγουμένως.
Ωστόσο, για να διατηρηθεί ο πλανήτης στην τροχιά των 2 βαθμών Κελσίου που έχει θέσει η συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, θα απαιτηθεί μια επιπλέον επένδυση σε έργα αποανθρακοποίησης ύψους 5,3 τρισ. δολαρίων για παραγόμενη ισχύ 3,9 TW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης