Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Παραμένει το άγχος στην οικονομία παρά την δόση των 8,5 δισ. – Yπό πίεση μέχρι το 2060

Παραμένει το άγχος στην οικονομία παρά την δόση των 8,5 δισ. – Yπό πίεση μέχρι το 2060
Βελτιωμένες υποσχέσεις για το χρέος αλλά όχι κάτι χειροπιαστό έλαβε η κυβέρνηση (σαφέστερο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένο οδικό χάρτη).
Η δόση 8,5 δισ. που ενέκρινε το Eurogroup στις 15 Ιουνίου 2017 και θα εκταμιεύσει τον Ιούλιο ο ESM, μπορεί να λύνει το πρόβλημα με τις μεγάλες πληρωμές που έχει μπροστά της η Ελλάδα, πλην όμως διατηρεί το άγχος στην κυβέρνηση για το αν μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά στην οικονομία από την 8μηνη έως 12μηνη καθυστέρηση στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.   
Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι οι αποφάσεις της συνόδου που στην πραγματικότητα αποτελούν βελτιωμένες υποσχέσεις για το χρέος αλλά όχι κάτι χειροπιαστό όπως θα ήθελε  (σαφέστερο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένο οδικό χάρτη) να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στις αγορές και στους επενδυτές.
Το πανηγυρικό κλίμα που δημιουργήθηκε ελλοχεύει τον κίνδυνο του εφησυχασμού κυρίως από τα μέλη της κυβέρνησης που όλο αυτό το διάστημα είχαν «ταμπουρωθεί» πίσω από την αξιολόγηση (σ.σ. λες και ήταν συλλογική η προσπάθεια) με αποτέλεσμα σημαντικά θέματα να μένουν πίσω.           
Κατά τα άλλα οι «19» υπουργοί φόρεσαν για τα επόμενα 38 χρόνια ή για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες (2023 - 2060) στενό κορσέ στην χώρα που δεσμεύθηκε για πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ.
Κι όλα αυτά χωρίς απτά ανταλλάγματα για το χρέος, με... υποσχετικές για ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα και μία εξαιρετικά αμφίβολη προοπτική μικρής χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, το οποίο για την ώρα θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς κεφάλαια.

Το Eurogroup επέλεξε χθες να κλωτσήσει πιο πέρα το τενεκεδάκι για το χρέος καθώς:    

*Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα εξειδικεύτηκαν σε αδρές γραμμές.

*Η πρόβλεψη περί επιμήκυνσης των δανείων «από 0 έως 15 χρόνια» παρέμεινε ως είχε.
Το ίδιο και με τις διατυπώσεις περί ελάφρυνσης «στο βαθμό που θα χρειαστεί» και «εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα».

* Η  γαλλική πρόταση για σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της οικονομίας υιοθετήθηκε μεν στα χαρτιά, αλλά θα εξειδικευτεί από το Euro Working Group το 2018.

Επί της ουσίας οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων τοποθετείται χρονικά για τον Φεβρουάριο του 2018.
Με λίγα λόγια η απόφαση του Eurogroup δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα «πρώτο βήμα» προς την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο όμως διατηρεί για την ώρα κλειστεί την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα εισηγηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου την καταρχήν έγκριση ενός προληπτικού νέου προγράμματος, με χρηματοδοτική συνεισφορά έως 2 δισ. ευρώ.
Η εκταμίευση θα γίνει όταν οι Ευρωπαίοι εξειδικεύσουν τα μέτρα για το χρέος και αν η Ελλάδα ζητήσει δανειοδότηση.
Από τα 8,5 δισ. της δόσης τα 6,9 δις. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων και συνεπώς θα επιστρέψουν στις τσέπες των εταίρων-δανειστών ως τις 20 Ιουλίου, αλλά αυτό αποτελεί άλλη ιστορία...
Μόνο 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στις αρχές Ιουλίου και άλλα 800 εκατ. ευρώ το Φθινόπωρο μετά τον προβλεπόμενο έλεγχο για την πρόοδο που σημειώνεται στην  εκκαθάριση αυτών των οφειλών.

Πηγή: www.bankingnews.gr    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης