Αναλύσεις

Τελευταία στην ατζέντα του Eurogroup η Ελλάδα - Ακόμα δεν έχει αρχίσει η σχετική συζήτηση - Τα ανοιχτά θέματα

tags :
Τελευταία στην ατζέντα του Eurogroup η Ελλάδα - Ακόμα δεν έχει αρχίσει η σχετική συζήτηση - Τα ανοιχτά θέματα
Αν και η συνεδρίαση του Eurogroup έχει αρχίσει από τις 16:00 η συζήτηση για την Ελλάδα δεν έχει ανοίξει
Σε εξέλιξη είναι ακόμα μία κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Αν και οι υπουργοί Οικονομικών προσήλθαν στη συνάντηση εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας τον επόμενο μήνα, δεν φαίνεται να δίνουν τη… δέουσα σημασία στο ελληνικό θέμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα -στην ουσία- είναι το τελευταίο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup, με αποτέλεσμα αν και η συνεδρίαση άρχισε στις 16:00, ακόμα (ώρα 19:00) δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανοιχτά θέματα παραμένουν η διατύπωση για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και το ύψος της επόμενης δόσης (με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει για τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ).

Η ατζέντα του Eurogroup

Όσον αφορά στην ατζέντα του Eurogroup, πάνω από την Ελλάδα είναι τα ζητήματα της εφαρμογής του πλαισίου επίλυσης διαφορών και ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρωζώνη.
Πιο αναλυτικά η ατζέντα έχει ως εξής:
1. Εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου επίλυσης διαφορών
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ μαζί με την Επιτροπή θα ενημερώσουν τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου επίλυσης διαφορών.
2. Σχέδιο προγράμματος εργασίας Eurogroup για το δεύτερο εξάμηνο του 2017
Όπως συνηθίζεται, το Eurogroup θα εγκρίνει το πρόγραμμα εργασίας της για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
3. Θεματικές συζητήσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση - QPF: Αναθεωρήσεις δαπανών - συνέχεια
Στο πλαίσιο των θεματικών συζητήσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, το Eurogroup θα διεξαγάγει έναν τρίτο γύρο συζητήσεων σχετικά με την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στη ζώνη του ευρώ.
Ειδικότερα δε θα αξιολογήσει την επιτευχθείσα πρόοδο όσον αφορά την τήρηση του συνόλου των κοινών αρχών που εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016 σχετικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναθεωρήσεων των δαπανών.
Το Eurogroup υποστηρίζει πλήρως την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση και διεξάγει τακτικές θεματικές συζητήσεις για τη διερεύνηση και τον καθορισμό κοινών φιλοδοξιών πολιτικής για το σκοπό αυτό.
Κατά τη συνεδρίασή του τον Σεπτέμβριο του 2016, το Eurogroup υιοθέτησε μια δήλωση που περιγράφει τέσσερις κοινές αρχές για τις δαπάνες αναθεώρησης.
Το Eurogroup εξουσιοδότησε επίσης τις προπαρασκευαστικές επιτροπές του και την Επιτροπή να αναπτύξουν μια πορεία εργασίας για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα αυτό.
4. Αναθεώρηση του ρόλου του ΔΝΤ βάσει του άρθρου IV της ζώνης του ευρώ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της αποστολής του βάσει του άρθρου IV στη ζώνη του ευρώ.
Μια σύντομη δήλωση θα δημοσιευθεί στη συνέχεια.
Στο επίκεντρο αυτό το έτος είναι η οικονομική, φορολογική και οικονομική ανθεκτικότητα σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης της ανάκαμψης.
Η επανεξέταση της ζώνης του ευρώ βάσει του άρθρου IV είναι μια ετήσια διαδικασία στην οποία το ΔΝΤ εξετάζει τις οικονομικές εξελίξεις, διαβουλεύεται με τους διαμορφωτές πολιτικής της ζώνης του ευρώ και αναπτύσσει στοχοθετημένες συμβουλές πολιτικής.
Οι συζητήσεις στο Eurogroup είναι μια πολύτιμη ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και τις αναδυόμενες προκλήσεις.
5. Ελλάδα - Κατάσταση
Το Eurogroup θα συζητήσει τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.
Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης τη βιωσιμότητα του χρέους με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη τον Μάιο του 2016.
Κατά την τελευταία συνεδρίασή του τον Μάιο του 2017, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών οργάνων για μια δέσμη μέτρων πολιτικής και διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Το Eurogroup συμφώνησε να συνεχίσει τις εργασίες του προκειμένου να καταλήξει σε μια συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση της Eurogroup.
6. Διάφορα

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης