Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

"Δόση με αστερίσκο" η νέα απειλή για την Αθήνα – Πιθανό τετ α τετ Τσακαλώτου - Schaeuble πριν το Eurogroup

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για πιθανή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον W. Schaeuble από την οποία θα κριθούν τα πάντα
Το ενδεχόμενο η έγκριση της δόσης να γίνει με το γνωστό αστερίσκο από το Eurogroup σήμερα 15 Ιουνίου του 2017 αφήνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις που κάνει από χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο η ελληνική αποστολή με αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες.
Η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει και τα 140 προαπαιτούμενα που απορρέουν από την δεύτερη αξιολόγηση ρισκάροντας έτσι με το τσεκ της επιταγής σε περίπτωση που οι θεσμοί αποφασίσουν τελευταία στιγμή να μην ανάψουν το πράσινο φως της εκταμίευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλαριάκη θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο στις προπαρασκευαστικές επαφές που θα έχουν με σημαντικά πρόσωπα πριν από την απογευματινή Σύνοδο ( σ.σ. ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδας).
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για πιθανή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον W. Schaeuble από την οποία θα κριθούν τα πάντα:
Από την αυξημένη δόση, τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το QE και την διατύπωση για το ελληνικό χρέος.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στις Βρυξέλλες ότι η σημερινή Σύνοδος της ευρωζώνης θα καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα εντούτοις το σημερινό Eurogroup αποτελεί πραγματική «αρένα» για την ελληνική πλευρά.
Η επεξεργασία του προσχεδίου της συμφωνίας έχει αρχίσει από προχθές και η τελική πινελιά θα δοθεί σήμερα το πρωί στο Μεγάλο Δουκάτο από την Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης για να βρεθεί στη συνέχεια υπό συζήτηση στο τραπέζι των 19.

Τι αναμένεται να προκύψει σήμερα

Αν και ορισμένες πτυχές της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη πάρει την οριστική τους μορφή, ωστόσο αναμένονται τα εξής :
  • Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί χωρίς, όμως, εκταμίευση χρημάτων, μέχρι να αποσαφηνιστούν από τους Ευρωπαίους εταίρους, δηλαδή τη Γερμανία, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
  • Εφόσον ξεπεραστεί το αγκάθι με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα οι υπουργοί θα δώσουν το «πράσινο φώς» για την εκταμίευση της δόσης, πιθανότατα με αστερίσκο,  η οποία ενδεχομένως θα υπερβεί το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ. Βέβαια, τα χρήματα της δόσης θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο για την αποπληρωμή άλλων δανείων και συνεπώς θα επιστρέψουν στις τσέπες των εταίρων-δανειστών , αλλά αυτό αποτελεί άλλη ιστορία...
  • Δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Συζήτηση μπορεί να γίνει αλλά δεν θα ξεφύγει από τη γενικολογία. Οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων τοποθετείται χρονικά για τον Φεβρουάριο του 2018
Αυτά είναι λίγο πολύ δεδομένα , ενώ αναμένεται επίσης ένας λεπτομερής προσδιορισμός της περιόδου επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων και μία αναφορά για τις επιστροφές των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Η άγνωστη πτυχή είναι η πολιτική διατύπωση που επιθυμεί η ελληνική πλευρά για την εγγύηση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους από τους εταίρους - δανειστές.
Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην εν λόγω διατύπωση, ελπίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί ως «παράθυρο» για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Εφόσον στο σημερινό Eurogroup δεν θα υπάρξει λύση που και αυτό είναι ένα από τα ενδεχόμενα τότε όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι θεσμοί η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει λύση από τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, και θα πρέπει να προσανατολιστεί σε ένα έκτακτο Eurogroup ή στο τακτικό στις 10 Ιουλίου.
Βέβαια τότε ο χρόνιος θα αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα εξαιτίας της αποπληρωμής των ομολόγων του Ιουλίου ύψους 7,4 δισ.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης