Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σταθάκης: Το δημόσιο θα αναλάβει το κόστος απαλλοτρίωσης των οικισμού Αγ. Αναργύρων

Σταθάκης: Το δημόσιο θα αναλάβει το κόστος απαλλοτρίωσης των οικισμού Αγ. Αναργύρων
Συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη
Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα συμπεριληφθεί ειδική ρύθμιση για την άμεση απαλλοτρίωση του οικισμού των Αγίων Αναργύρων που επλήγει από την κατάρρευση του λιγνιτορυχείου της ΔΕΗ στο Αμύνταιο.
Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης κατά την συνάντηση που είχε σήμερα 14/6/2017 με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη.
Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε επίσης ότι η απαλλοτρίωση θα γίνει υπέρ του δημοσίου το οποίο και θα επωμισθεί το σύνολο της δαπάνης πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εμπλακεί η ΔΕΗ η οποία σε αυτές τις περιπτώσεις αναλάμβάνε το 50% του κόστους απαλλοτρίωσης.
Ο κ. Σταθάκης είπε ακόμη ότι θα ακολουθήσει σύντομα η έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα φορά την μετεγκατάσταση τόσο των Αγίων Αναργύρων όσο και της Ακρινής
Στην συνάντηση του  υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θ.Καρυπίδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, Θ.Τερζόπουλο συζητήθηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με τον ΤΑΡ, σχετικά με την πρόσβαση περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας στο φυσικό αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός.
Η συμφωνία αυτή, την οποία τόσο ο Υπουργός όσο και ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισαν ένα από τα μεγάλα κέρδη από την αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τον ΤΑΡ, προβλέπει:
· να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι πόλεις της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού
· να υπάρξει πρόσβαση στον αγωγό για σταθεροποίηση του συστήματος τηλεθέρμανσης σε Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη
Ο Υπουργός υποστήριξε ότι «σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ και τον ΔΕΣΦΑ και με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας, θα προχωρήσουμε, βήμα-βήμα, στη βάση συμφωνηθέντος οδικού χάρτη, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλης εμβέλειας έργο και να δώσουμε μια μακρόπνοη λύση στο πρόβλημα θέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης