Αναλύσεις

JP Morgan: Όσο και να πιέσει η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι δεν θα δώσουν τίποτα παραπάνω από τη δόση στο Eurogroup

JP Morgan: Όσο και να πιέσει η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι δεν θα δώσουν τίποτα παραπάνω από τη δόση στο Eurogroup
Η Ελλάδα θα λάβει τη δόση από το Eurogroup, αλλά για χρέος και QE θα πρέπει να περιμένει... για πολύ ακόμη
Το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα εγκρίνει, όπως όλα δείχνουν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, διαπιστώνει η JP Morgan, η οποία όμως εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει για πολύ ακόμη για να λάβει την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, στη σημερινή 4σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Greece: disbursement at 15 June Eurogroup, but debt relief and QE will very likely have to wait longer" (Ελλάδα: Θα ληφθεί η δόση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αλλά πιθανόν τα μέτρα για το χρέος και η ένταξη στο QE θα πρέπει να περιμένουν) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan, τονίζει ότι όσο πλησιάζουμε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, φαίνεται ότι η συνάντηση θα επιφέρει σημαντική πρόοδο για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα ρευστότητας ενόψει της λήξης ελληνικού ομολόγου ύψους 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Ωστόσο, είναι απίθανη η συμφωνία να επιτευχθεί σε αυτό το στάδιο ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας.
Αυτή η προοπτική θα παραμείνει ένα σημαντικό θέμα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους, δηλαδή μετά τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα θα προσέλθει στη συνάντηση παρέχοντας σε γενικές γραμμές την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων, αποδεχόμενη κατ 'ουσίαν τα αιτήματα του ΔΝΤ για πρόσθετη δημοσιονομική λιτότητα ύψους 2% του ΑΕΠ κατά το 2019-20.
Για να συμμορφωθείτε με αυτό το σκληρό σύνολο προαπαιτουμένων, η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να επιτύχει μια ξεκάθαρη ανάκαμψη μετά από μια πολυετή ύφεση.
Ο πιο πιεστικός στόχος ήταν να σφραγίσει το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης και να λάβει την επόμενη δόση που απαιτείται για την αποπληρωμή του ομολόγου του Ιουλίου.
Ωστόσο, οι στόχοι της ελληνικής πλευράς είναι πιο εκτεταμένοι, συμπεριλαμβανομένης της παροχής επαρκών λεπτομερειών για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους.
Στόχος είναι να υπάρξει θετική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από όλα τα θεσμικά όργανα - συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ - που με τη σειρά της θα προετοιμάσει το έδαφος για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον.
Αυτές οι προσδοκίες, συνδέονται στενά με την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει μια σημαντική πολιτική ώθηση σε ένα κλίμα παραπαίουσας εκλογικής υποστήριξης.

Σε τι στοχεύει το Eurogroup - Σε μια δίκαιη συμφωνία, χωρίς να είναι και η τελική

Οι πιστωτές έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, οι οποίες είναι απίθανο να διευθετηθούν στο αυριανό Eurogroup.
Τι είναι εφικτό τώρα;
Μια δίκαιη συμφωνία αλλά όχι το τέλος του παιχνιδιού.
Κατά την άποψη της JP Morgan, η Ελλάδα θα λάβει ομόφωνα επαίνους για το μεγάλο πακέτο λιτότητας που ενέκρινε η κυβέρνηση, εγκρίνοντας και την ταχεία εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αντίθετα, θα παραμείνει υπό συζήτηση.
Μια πιθανή συμβιβαστική λύση θα συνεπάγεται τη δέσμευση του ΔΝΤ να συμμετάσχει κατ 'αρχήν στο πρόγραμμα, αλλά η μελλοντική οικονομική συμμετοχή εξαρτάται από τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τους Γερμανούς, οι οποίοι επιμένουν στη συνεχιζόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αυτό θα είναι αρκετό για την ελληνική κυβέρνηση;

Κατά την άποψη της JP Morgan, αυτό είναι αναμφισβήτητα το μέγιστο που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι οι εκλογές στη Γερμανία περιορίζουν οποιαδήποτε ουσιαστική απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους.
Αλλά, είναι πιθανό, οι συνεχείς προσπάθειες - ειδικά από τη νέα γαλλική κυβέρνηση - να επιτύχουν μια πιο ολοκληρωμένη λύση, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κάποια επιπλέον παραχώρηση στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, παραμένοντας εντός των ορίων της δήλωσης του Μαΐου του 2016 για το χρέος, η Ελλάδα μπορεί να λάβει αναλυτικότερη ευρωπαϊκή δέσμευση για την παράταση των προθεσμιών λήξης και χάριτος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών κάτω του 15% του ΑΕΠ.
Ίσως πιο σημαντικό, οι ευρωπαίοι πιστωτές θα μπορούσαν να δεσμευτούν ρητά να συζητήσουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν από το τέλος του έτους.
Και είναι επίσης πιθανό η Ελλάδα να λάβει μεγαλύτερη δόση (~ 10 δισ. ευρώ) από ό, τι προβλέπεται επί του παρόντος (~ 8 δισ. ευρώ), με στόχο την αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης ή την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ακόμη και με αυτές τις πιθανές παραχωρήσεις, η συνολική συμφωνία θα ήταν χαμηλότερη από τις αρχικές ελληνικές προσδοκίες.
Ωστόσο, η JP Morgan πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αποδεχθεί τη διαθέσιμη συμφωνία.
Πρόσφατα, η ελληνική "αφήγηση" έχει ήδη αλλάξει, με τις προσδοκίες να μειώνονται.
Άλλωστε, η πίεση στους ευρωπαίους εταίρους για περαιτέρω βελτίωση της προσφοράς τους πριν από την προθεσμία του Ιουλίου φαίνεται υπερβολική.
Επιπλέον, η απουσία (μετά τον Ιούλιο του 2017) μεγάλων λήξεων μέχρι τον Απρίλιο του 2019 θα σήμαινε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί εκ νέου στην εσωτερική ατζέντα και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Τι γίνεται με το QE;

Εάν η συμφωνία πλησιάσει τις προσδοκίες της αγοράς, δεν θα περίμενε κανείς ότι θα είναι αρκετή για να επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα να είναι αποδεκτά στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ.
Άλλωστε, η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα χρειαζόταν αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να ενημερώσει θετικά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Και παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM θα μπορούσαν να παράσχουν μια τέτοια εκτίμηση, δεδομένου του δικού τους συνόλου ευνοϊκότερων προβλέψεων, ωστόσο για την ΕΚΤ αυτό δεν θα ήταν αρκετό για την άμεση συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Από την άλλη πλευρά, η JP Morgan πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν την ανάγκη να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά χρήματος πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη για ένα (μικρότερο) τέταρτο Μνημόνιο.
Ως εκ τούτου, η JP Morgan αναμένει οι Ευρωπαίοι να δεσμευτούν να επανεξετάσουν με εποικοδομητικό τρόπο το ελληνικό χρέος προς το τέλος του έτους, με σιωπηρή αναφορά στο χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ.
Έτσι, η δήλωση μπορεί να αποδειχθεί αρκετά θετική για την Ελλάδα, καταλήγει η JP Morgan.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης