Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

AFP: Κοντά σε λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους

tags :
AFP: Κοντά σε λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους
Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ  δήλωσε ότι θα προτείνει έναν «μηχανισμό» «ευελιξίας» για να μειώσει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους
Μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδα δεν είναι "πολύ μακριά", δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire σήμερα Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 λίγς ημέρες πριν από το Eurogroup στις 15 Ιουνίου αναφέρει σε δημοσίευμά του το AFP.
"Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια καλή λύση. Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία", δήλωσε ο Le Maire πριν από μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
"Κάνουμε πραγματικά ό, τι καλύτερο μπορούμε για να βρούμε συμφωνία", είπε μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
"Είναι δύσκολο, είναι περίπλοκο", είπε.
Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο Le Maire δήλωσε ότι σχεδίαζει να προτείνει έναν «μηχανισμό» «ευελιξίας» για να μειώσει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με βάση την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
"Είναι ένας μηχανισμός που θα μας επιτρέψει να αναθεωρήσουμε ορισμένες παραμέτρους του χρέους που βασίζονται στην ελληνική ανάπτυξη", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα διχάζει έντονα τους διεθνείς πιστωτές της, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το αδιέξοδο έχει μπλοκάριε την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα, κεφάλαια που είναι αναγκαία για την Ελλάδα καθώς μέσα στον Ιούλιο έχει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν αξίας 7 δισ. ευρώ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα ζητήσει Σύνοδο Κορυφής για να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα στα τέλη Ιουνίου, αν δεν υπάρξει λύση την Πέμπτη 15 Eurogroup.
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν να αναπτυχθεί έντονα η οικονομία της Ελλάδας και να καταφέρει να καταγράψει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα στα επόμενα χρόνια, επιτρέποντάς της να εξοφλήσει τα χρέη της.
Αλλά το ΔΝΤ είναι λιγότερο αισιόδοξο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους για να βιώσιμο έτσι ώστε το ΔΝΤ να μπορεί να εκταμιεύσει κεφάλαια προς την Ελλάδα.
Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron τον περασμένο μήνα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα μετά την εκλογή του, λέγοντας ότι είναθι υπέρ της "εξεύρεσης συμφωνίας σύντομα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την πάροδο του χρόνου".
Η θέση του Macron έρχεται σε αντίθεση με αυτή της Γερμανίας, όπου η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - μετά από τρία διαφορετικά προγράμματα διάσωσης θεωρείται κόκκινη γραμμή τουλάχιστον έως τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ο Macron εξήγησε την σκέψη του για την Ελλάδα σε μια συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Mediapart δύο ημέρες πριν από την εκλογή του.
"Είμαι, καταρχήν, υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη γιατί γιατί το τρέχον σύστημα είναι μη βιώσιμο", δήλωσε.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης