Αναλύσεις

Επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των πληγέντων οικισμών ζητούν οι κάτοικοι – Νομοθετική ρύθμιση υπόσχεται το ΥΠΕΝ

Επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των πληγέντων οικισμών ζητούν οι κάτοικοι – Νομοθετική ρύθμιση υπόσχεται το ΥΠΕΝ
Η αντιπολίτευση διατυπώνει ερωτηματικά σχετικά με την καθυστέρηση στην προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη μετεγκατάσταση, το οποίο βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Ενέργειας ήδη από το 2014
Την άμεση κατάθεση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα τροποποιηθεί ο νόμος 3937/2011, άρθρο 28, που αναφέρεται στην κοινότητα των Αναργύρων, ώστε να διαχωριστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση από τη μετεγκατάσταση, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην περιοχή λόγω της κατάρρευσης του ορυχείου του Αμυνταίου.
Ο υπουργός μίλησε σε συγκέντρωση των κατοίκων της κοινότητας Αναργύρων, η οποία έχει εκκενωθεί και ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΝ αποφάσισε η απαλλοτρίωση να γίνει με νόμο, ενώ η μετεγκατάσταση με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και ότι η επικείμενη ρύθμιση θα διαχωρίσει την απαλλοτρίωση που θα προηγηθεί από τη μετεγκατάσταση που θα ακολουθήσει.
Η ανακοινώσεις αυτές του κ. Σταθάκη εγείρουν όμως μια σειρά από ερωτήματα τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στην αντιπολίτευση.
Το κυριότερο από αυτά σχετίζεται με την καθυστέρηση να προωθηθεί το συγκεκριμένο ΠΔ της μετεγκατάστασης το οποίο βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου ήδη από το 2014.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ν. 3937/2011 προέβλεπε για λόγους κοινής ωφέλειας τη μετεγκατάσταση των δυο οικισμών των Αναργύρων και της Ακρινής.
Συγκεκριμένα προέβλεπε για πρώτη φορά τη μετεγκατάσταση οικισμών που δεν έχουν λιγνίτη στο υπέδαφος τους.
Μάλιστα το Δεκέμβριο του 2011 είχε συγκροτηθεί από τη ΔΕΗ Επιτροπή που προβλέπεται από το άρθρο 28 του Ν. 3937, η οποία ολοκλήρωσε το σχέδιο μετεγκατάστασης που γίνεται αποδεκτό στις αρχές του από όλους τους εμπλεκόμενους.

Διευθέτηση της μετεγκατάστασης μέσω της Μικρής ΔΕΗ

Τον Ιούνιο του 2013 το σχέδιο υποβλήθηκε στην τότε διοίκηση της ΔΕΗ που το επεξεργάστηκε με αποτέλεσμα να προκύψουν σειρά ερωτημάτων νομικής φύσης για τη διαδικασία μετεγκατάστασης.
Στα ερωτήματα αυτά δόθηκε απάντηση με τα άρθρα 13 και 15 του νόμου 4273/2014 για τη Μικρή ΔΕΗ.
Μετά από αυτά η ΔΕΗ υπέβαλε στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το Σεπτέμβριο του 2014 με σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται κυρίως με το εύλογο ερώτημα ποιος αναλαμβάνει το 50% του κόστους μετεγκατάστασης, η ΔΕΗ ή ο επενδυτής στον οποίο επρόκειτο να παραχωρηθεί το ορυχείο Αμυνταίου σύμφωνα με το νόμο για τη Μικρή ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι το άλλο 50% σύμφωνα με τον αρχικό νόμο 3937/11 βαρύνει το Δημόσιο.
Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι η Μικρή ΔΕΗ βαίνει προς κατάργηση και μάλιστα τον Μάιο του 2016 όταν κατήργησε με νόμο τη Μικρή ΔΕΗ, τα άρθρα 13 κ 15 του σχετικού νόμου 4273/14 διατηρήθηκαν σε ισχύ, γιατί σχετίζονται με το καθεστώς απαλλοτριώσεων και τις δυο επίμαχες μετεγκαταστάσεις Αναργύρων και Ακρινής.
Με βάση αυτά τα δεδομένα προκαλούνται εύλογα ερωτήματα για ποιους λόγους δεν προχώρησε μέχρι τώρα η μετεγκατάσταση όπως επίσης και τι θα γίνει με την Ακρινή δεδομένου ότι από τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη δεν είναι σαφές ότι η ρύθμιση που θα προωθήσει θα αφορά και τους δυο οικισμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης