Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Reuters: Βρίσκουν τη χρυσή τομή ΔΝΤ και Ευρώπη για την Ελλάδα - Εκταμιεύεται η δόση προς την Αθήνα

tags :
Reuters: Βρίσκουν τη χρυσή τομή ΔΝΤ και Ευρώπη για την Ελλάδα - Εκταμιεύεται η δόση προς την Αθήνα
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης, ακόμη και χωρίς εκταμιεύσεις, θα ήταν αρκετή για το γερμανικό κοινοβούλιο να στηρίξει νέα δάνεια προς την Ελλάδα
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να επιτύχουν συμβιβασμό για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα, αφήνοντας το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αργότερα, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 σύμφωνα με τους New York Times.
H επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, πρότεινε ένα σχέδιο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο θα ενταχθεί στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, επειδή η Αθήνα πραγματοποιεί συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα εκταμιεύσει χρήματα του ΔΝΤ μέχρις ότου η ευρωζώνη αποσαφηνίσει ποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού  χρέους μπορεί να προσφερθούν στην Ελλάδα.
Υπογραμμίζοντας την προθυμία του ΔΝΤ να επιτύχει συμφωνία μετά από μήνες διενέξεων μεταξύ του Ευρωπαίου διευθυντή Poul Thomsen και της ευρωζώνης, η Lagarde θα παραστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης, ακόμη και χωρίς άμεσες εκταμιεύσεις, θα ήταν αρκετή για το γερμανικό κοινοβούλιο να στηρίξει νέα δάνεια της ευρωζώνης στην Αθήνα, διασφαλίζοντας έτσι ότι η Ελλάδα θα έχει αρκετά χρήματα τον Ιούλιο για να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο.
"Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε στη λύση που περιγράφει η Lagarde", ανέφερε  αξιωματούχος που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνάντησης της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος που συμμετείχε στις προετοιμασίες δήλωσε επίσης ότι ανέμενε μια συμφωνία με συμμετοχή του ΔΝΤ σύμφωνα με τις γραμμές που περιγράφει η Lagarde.
"Θα υπάρξει εκταμίευση από το ΔΝΤ μόλις υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά το χρονοδιάγραμμα αυτού πρέπει να επιβεβαιωθεί", δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι διεθνείς δανειστές ποροκειμένου να κλείσει η β΄αξιολόγηση.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι εάν επιτευχθεί ο συμβιβασμός, η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μεταξύ 7,4 και 8 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης του ευρωζώνης ESM για να καλύψει τις αποπληρωμές του επόμενου μήνα.
Αλλά το Βερολίνο δεν θέλει να συζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Ταυτόχρονα, το γερμανικό κοινοβούλιο ζήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εάν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέες εκταμιεύσεις.
Για να περιπλέξει περαιτέρω τα θέματα, το ΔΝΤ και η ευρωζώνη διαφέρουν ουσιαστικά από τις προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες και την ικανότητα της Αθήνας να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να βοηθήσει την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Το ΔΝΤ είναι πολύ πιο συντηρητικό απ 'ό, τι η ευρωζώνη.
Αναφέρει ότι η αναμονή της χώρας να διατηρήσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και δεκαετίες δεν είναι ρεαλιστική.
Ορισμένα σενάρια της ευρωζώνης δείχνουν ότι με επαρκώς υψηλή οικονομική ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία - ένα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για 20 χρόνια - η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν καμία επιπλέον ελάφρυνση του χρέους.
Για να γεφυρωθεί το χάσμα, η Γαλλία προτείνει τη σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας με αυτόματο τύπο.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εμπειρογνώμονες θα διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την επιλογή, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας τους θεωρούνται μάλλον χαμηλές λόγω έλλειψης εμπειρίας, προβλημάτων με κίνητρα και του ελληνικού συντάγματος.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης