Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τζανακόπουλος: Προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές Ευρώπης - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Τζανακόπουλος: Προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές Ευρώπης - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
«Πρέπει ο κύκλος της αβεβαιότητας να κλείσει οριστικά στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση για να γίνει» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η καθαρή λύση και όχι μετάθεση του προβλήματος του χρέους παραμένει ο στόχος της ελληνικής πλευράς στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Επιδιώκουμε «συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, και φυσικά συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, οι οποίες θα βοηθήσουν στην δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία το τελευταίο διάστημα ανακάμπτει, όμως η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη με δεδομένη την αβεβαιότητα», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.
«Πρέπει λοιπόν ο κύκλος της αβεβαιότητας να κλείσει οριστικά στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση για να γίνει», πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά τις διαφορές μεταξύ των θεσμών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, είπε ότι «γίνεται προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία είναι αναγκαία ώστε να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018, να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές και χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα» ενώ εκτίμησε, «ότι σε αυτή τη φάση όλες οι πλευρές φαίνεται πως λειτουργούν εποικοδομητικά».
Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, είπε πως «οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι έως το 2060, η μεσοσταθμική ανάπτυξη, θα είναι 1,3%.
Το ΔΝΤ ότι τα κατά την ίδια περίοδο, η μεσοσταθμική ανάπτυξη θα είναι στο 1%.
Αυτή διαφορά δημιουργεί διαφορετικές προσεγγίσεις για το πόσα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρειάζονται ώστε όλοι οι θεσμοί να θεωρήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο».
«Υπάρχει η γνωστή πρόταση από την πλευρά της Γαλλίας για έναν αυτόματο μηχανισμό, συνδεδεμένο με μια ρήτρα ανάπτυξης όπου ανάλογα με την πορεία της ανάπτυξης θα γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι, «η πρόταση αυτή θα μπορούσε να γεφυρώσει τις διαφορές και υπάρχουν ασφαλώς και άλλες προτάσεις.
Ερωτηθείς για το εάν κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire, κομίζει μετά τις συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους κάποια συγκεκριμένη πρόταση στην ελληνική πλευρά, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι στο πλαίσιο της ενεργητικής πολιτικής την οποία ασκεί η Γαλλία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, θα επισκεφτεί και την Ελλάδα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επανέλαβε, ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του Eurogroup, αλλά αποκλειστική αρμοδιότητα του ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο πρέπει να προχωρήσει σε μια απολύτως ανεξάρτητη μελέτη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων να αποφασίσει για το αν θα είναι τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Αυτό το οποίο συζητείται στο Eurogroup είναι μια συμφωνία που θα περιέχει έναν τέτοιο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα δίνει την δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά έχουν ως στόχο να γίνουν θετικές μελέτες εκ μέρους των όλων των θεσμών και της ΕΚΤ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης