Αναλύσεις

Reuters: Η Ελλάδα εγκρίνει μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για δάνεια και ελάφρυνση χρέους

Reuters: Η Ελλάδα εγκρίνει μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για δάνεια και ελάφρυνση χρέους
Μια συνάντηση των εκπροσώπων της Ευρωζώνης την Πέμπτη δεν σημείωσε μεγάλη πρόοδο, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.
Τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης και να λάβουν τα χρήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή χρέους που λήγει τον Ιούλιο, ενέκρινε σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Reuters», οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου για να συζητήσουν την πρόοδο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τα μέτρα για τη μείωση του χρέους της, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 180% του ΑΕΠ μετά από επτά χρόνια κρίσης.
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και τις υποχρεώσεις της, έχει ήδη κάνει περισσότερα από ό,τι έπρεπε… και τώρα οι δανειστές και οι συνεργάτες μας στρέφονται προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου πριν την ψηφοφορία.
Η νομοθεσία πέρασε καθώς όλοι οι 153 βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού ψήφισαν υπέρ, ενώ 84 ψήφισαν κατά.
Συνολικά, ψήφισαν 237 βουλευτές.
Μετά την ψηφοφορία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τη νέα δόση δανείου στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.
Η Αθήνα χρειάζεται αυτά τα κεφάλαια για την αποπληρωμή περίπου 7,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα και δάνεια που λήγουν στα μέσα Ιουλίου.
Η Αχτσιόγλου δήλωσε ότι οι δανειστές της χώρας έχουν επίσης τη «νομική και ηθική υποχρέωση» να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας.
Όπως σχολιάζει το «Reuters», στις 22 Μαΐου, η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους και το μείγμα μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσής της το 2018 για να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο, κυρίως λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων ανάπτυξης.
Η Αθήνα απέρριψε ένα προσχέδιο του Eurogroup εκείνη τη νύχτα, λέγοντας ότι δεν προσέφερε αρκετή σαφήνεια για να εγγυηθεί η ανάκαμψη.
Μια συνάντηση των εκπροσώπων της Ευρωζώνης την Πέμπτη δεν σημείωσε μεγάλη πρόοδο, αφήνοντας τα βασικά ζητήματα στα χέρια των υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. στο «Reuters».
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει την επιστροφή στις αγορές ομολόγων ήδη από το καλοκαίρι.
Ελπίζει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα βοηθήσει να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα χρεόγραφα της χώρας στο πρόγραμμα QE, κίνηση που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Από το 2010, η Ελλάδα έχει υπογράψει τρία πακέτα διάσωσης με αντάλλαγμα μεγάλες περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων που έριξαν την οικονομία σε ύφεση και χιλιάδες πολίτες στην ανεργία.
Η δημοτικότητα του Τσίπρα πέφτει και η θητεία του λήγει το 2019, αναφέρει το «Reuters».
Οι αποκαλούμενες προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποβλήθηκαν στο κοινοβούλιο ως τροποποιήσεις σε ένα νομοσχέδιο που ενέκρινε ένα μέτρο της Επιτροπής Αλιείας των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των έμβιων θαλάσσιων πόρων στη Μεσόγειο.
Δεκάδες διαδηλωτές, που διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο ενάντια στη λιτότητα, έριξαν ψάρια στην αστυνομία που φυλάει την είσοδο.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι μαζί με μια σαφή λύση για το χρέος, η Αθήνα επιζητεί επίσης πόρους για την τόνωση της ανάπτυξης.
Ένας τρόπος για να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο είναι να αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της, ανέφερε.
«Αγωνιζόμαστε για περισσότερες εγγυήσεις όσον αφορά στην αναπτυξιακή μας στρατηγική και τη χρηματοδότησή της», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης