Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΔΝΤ: "Συμφωνία επί της Αρχής" εάν διαπιστωθεί ότι είναι αδύνατη η διευθέτηση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup στις 15/6

tags :
ΔΝΤ:
Το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Ένα νέο μοντέλο για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους προτείνει εμμέσως πλην σαφώς το ΔΝΤ.
Το νέο σχέδιο ονομάζεται «Συμφωνία επί της Αρχής» και το αποκάλυψε σήμερα (8/6/2017) ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice.
Τι είναι η «Συμφωνία επί της Αρχής»;
Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να έχει διευθετηθεί το τρίτο μνημόνιο.
Πρακτικά το ΔΝΤ δίνει πίστωση χρόνου στη Γερμανία, που λόγω των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου ήταν ξεκάθαρη: δεν συζητάμε σε αυτή τη φάση για το ελληνικό χρέος.
Με τη συμφωνία επί της αρχής ουσιαστικά μένει το ΔΝΤ, δίνεται η δόση στην Ελλάδα, δεν διευθετείται το ελληνικό χρέος σε αυτή τη φάση, η Ελλάδα δεν παίρνει QE… και η Γερμανία για ακόμα μια φορά είναι ο μεγάλος νικητής των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα.
«H συμφωνία επί της αρχής θα εφαρμοστεί εάν αποδειχθεί ότι είναι αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος πριν τα μέσα Ιουλίου, οπότε η Ελλάδα πρέπει να κάνει αποπληρωμές» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, κ. Rice.
Όπως είπε, όμως, το ΔΝΤ δεν έχει συζητήσει ακόμη αν σε περίπτωση «συμφωνίας επί της αρχής» θα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης για την απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Πρωταρχικός στόχος παραμένει τόσο η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο και η ελάφρυνση του χρέους.
Μόνο εάν το πετύχουμε αυτό θα προχωρήσουμε σε εκταμίευση χρημάτων» είπε και τόνισε ότι «η συμφωνία επί της αρχής δεν είναι πρωταρχικός στόχος.
Δεν είμαι σίγουρος εάν μια προηγμένη οικονομία έχει στο παρελθόν επωφεληθεί από μία συμφωνία επί της αρχής».
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια υπεραμυνθεί αυτής της επιλογής ο κ. Rice τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε πρόγραμμα επί της αρχής διασφαλίζει την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την προοπτική όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ αποτρέπει το ενδεχόμενο δυσάρεστων καταστάσεων τον Ιούλιο του 2017.
«Εναλλακτική επιλογή θα ήταν να φύγουμε από την Ελλάδα, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι δεν υπήρχε διευθέτηση στο θέμα του χρέους χωρίς την πίεση του ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Rice.

Στο Eurogroup θα συμμετέχει και η Lagarde

Πάντως, για ακόμα φορά το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι χωρίς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν προχωρήσει σε εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, ενώ αποκάλυψε ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα συμμετέχει και η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, κάτι που αποτελεί ένδειξη για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ελπίδα για συμφωνία την επόμενη εβδομάδα

Εν τω μεταξύ, ο κ. Rice εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρχει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στα μέτρα όμως οι δανειστές της χώρας δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Πιέζουμε για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο ίδιος.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε ότι το Ταμείο αρνήθηκε ότι παραβιάζει τους κανόνες του και ότι προσφέρει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα για να εξυπηρετήσει τη Γερμανία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία και στις Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα επικρατεί και στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης ενώ θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με το Ταμείο να μην εκταμιεύει χρήματα μέχρι να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Moscovici: Μην παίζετε με την φωτιά

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους δανειστές της Ελλάδας να σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει τη δυνατότητα να καταλήξει σε συμφωνία.
«Θα επιθυμούσα πραγματικά να περάσω ένα μήνυμα πολύ σαφές στους δανειστές της Ελλάδας να μην παίζουν με τη φωτιά σε μια εβδομάδα αποφασιστική, στη διάρκεια της οποίας θα συνεδριάσει το Eurogroup με θέμα το χρέος της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος.
Παράλληλα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, σχολίασε: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ευχόμαστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Dombrovskis: Είναι καιρός να εκταμιεύσουμε τη δόση για την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «είναι καιρός να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα».
Παράλληλα, είπε ότι η Επιτροπή εκτιμά πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όπου υπάρχει υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους, όσο και στο διαρθρωτικό σκέλος των μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Dombrovskis είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ότι η απόφαση ανήκει στους πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή στα κράτη-μέλη του ευρώ, κι όχι στην Επιτροπή.
«Είναι σημαντικό να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για να δείξουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε τροχιά και ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει», κατέληξε.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης