Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Εκπνέει το τελεσίγραφο των δανειστών για τα 15 προαπαιτούμενα – Μόνο δόση στο Eurogroup για Ελλάδα

tags :
Εκπνέει το τελεσίγραφο των δανειστών για τα 15 προαπαιτούμενα – Μόνο δόση στο Eurogroup για Ελλάδα
Η Αθήνα δεν έχει πολύ χρόνο στην διάθεση της για να κλείσει τον «φάκελο» με τις ανοικτές μνημονιακές δράσεις πριν αυτός φτάσει στον Αυστριακό επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, από τον οποίο θα κριθεί η τύχη αυτών των χρημάτων.
Εκπνέει στις επόμενες 48 ώρες το «τελεσίγραφο» που είχαν θέσει οι θεσμοί στην Ελλάδα για την εκπλήρωση των τελευταίων 15 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από το «πακέτο» των 140 δράσεων  της β’ αξιολόγησης.
Ήδη οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου στο αυριανό EuroWorking Group (EWG) να μην υπάρξουν νέα εμπόδια για την αυξημένη δόση των 9,5 δισ. ευρώ που ζήτησε η Ελλάδα στο τελευταίο EWG.
Η Αθήνα δεν έχει πολύ χρόνο στην διάθεση της για να κλείσει τον «φάκελο» με τις ανοικτές μνημονιακές δράσεις πριν αυτός φτάσει στον Αυστριακό επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, από τον οποίο θα κριθεί η τύχη αυτών των χρημάτων.

Το ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι χθες το απόγευμα στάθηκε αφορμή στο να ακυρωθεί η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group όπου επρόκειτο να συζητηθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το ανοικτά προαπαιτούμενα.
Επειδή η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη με αυτό το «παζλ», από το οποίο λείπουν ακόμη αρκετά κομμάτια που δεν έχουν νομοθετηθεί όπως και υπουργικές αποφάσεις ή εγκύκλιοι, εισηγήθηκε αναβολή της χθεσινής τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκκρεμότητες υπάρχουν για τα εξής προαπαιτούμενα:

• Στον επανυπολογισμό και την επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016).
Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ώς τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν.

• Στη νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

• Στις ενέργειες που αφορούν τα οικονομικά της ΔΕΗ, καθώς και την προώθηση της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

• Στην επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.

• Σε διάφορες εκκρεμότητες με το Ελληνικό, όπως η επίλυση ζητημάτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, η οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών καζίνων στην Αττική και ο ορισμός ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές.

• Σε ένα μέρος της δευτερεύουσας νομοθεσίας από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

• Στο δελτίο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, κάθε άλλο παρά θετικά είναι για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην ευθεία προς το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Όπως όλα δείχνουν, το μόνο που μπορεί να αναμένει η Αθήνα από τη Σύνοδο του Λουξεμβούργου είναι η δόση των τουλάχιστον 9,5 δισ. που θα δοθεί στο σύνολό της, ενώ ελπίζει σε μια διατύπωση στο ανακοινωθέν του συμβουλίου που θα αναφέρει πως «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, θα είναι αρκετά ώστε να θέσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία».
Και μόνο η ανακοίνωση από το Eurogroup της έγκαιρης εκταμίευσης της δόσης ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους αναμένεται να καθησυχάσει τους επενδυτές, η ανησυχία των οποίων αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Πηγή: www.bankingnews.gr  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης