Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για χρέος και QE και να επικεντρωθεί στον μηχανισμό χρηματοδότησης για το 2018

tags :
Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για χρέος και QE και να επικεντρωθεί στον μηχανισμό χρηματοδότησης για το 2018
Tο φιάσκο είναι συνεχές και εις το διηνεκές στην Ελλάδα.
Δίδονται μάχες που χάνονται, απαξιώνοντας την διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδος.
Δίδονται μάχες στον βωμό των συμφερόντων της κοινωνίας και στο τέλος τις αποτυχίες στις διαπραγματεύσεις τις επωμίζονται οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες.
Δίδονται μάχες εντυπώσεων, άνευ ουσίας, μάχες ανούσιες έως και ανόητες.
Μια από αυτές τις μάχες είναι η διευθέτηση του χρέους και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Για την ιστορία θα επισημάνουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2016 αναφέρουμε ότι υπάρχει σχέδιο να μην δοθεί QE στην Ελλάδα ή εάν δοθεί να είναι στην κυριολεξία στην τελευταία στιγμή.
Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Γερμανία που δίνει καθημερινή μάχη ώστε να καταργηθεί το QE η ποσοτική χαλάρωση γιατί πλήττει τις γερμανικές τράπεζες το σκηνικό των αρνητικών καταθετικών επιτοκίων και μειώνει την ρευστότητα τους.
Όταν η Γερμανία πλήττεται από την ποσοτική χαλάρωση θα επιτρέψει ποτέ στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα με τα τόσα προβλήματα σε πρόγραμμα QE;
Είναι δυνατό η Γερμανία να πλήττεται και η Ελλάδα να ευνοείται και αυτό να το δεχθεί η Γερμανία που έχει δανείσει την Ελλάδα με 85 δισεκ. ευρώ;
Προφανώς και όχι;
Η ΕΚΤ έγκαιρα έθεσε ορισμένες κόκκινες γραμμές.
Η βασικότερη η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να υπάρξει διευθέτηση του χρέους και χωρίς να έχει προηγηθεί θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος από την ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος είχε επενδύσει λανθασμένα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τώρα αδιέξοδο.
Δεν υπάρχει ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα, ούτε στις 7 Δεκεμβρίου του 2017 θα πάρει η Ελλάδα QE…
Στο μείζον ζήτημα του χρέους επίσης αδιέξοδο.
Πέρασε ξεκάθαρα η θέση της Γερμανίας που υποστήριξε με σαφή τρόπο ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.
Όμως η επιμονή του ESM που αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση και διευθέτηση του χρέους πριν το καλοκαίρι του 2018 ξεκαθαρίζει το τοπίο.
Υπήρχε μια προσδοκία ότι το ελληνικό χρέος θα εξεταστεί στις 6 Νοεμβρίου του 2017 αλλά και αυτό το αισιόδοξο σενάριο βρίσκεται στον αέρα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το μόνο που περιμένει η Ελλάδα επί της ουσίας είναι η δόση των 9,5 δισεκ. ευρώ στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου του 2017 και παράλληλα ένα «stand by agreement» δηλαδή μια συμφωνία σε αναμονή για το ελληνικό χρέος μετά μάλιστα την απόφαση του ΔΝΤ να δώσει πίστωση χρόνου.
Άρα αποτυχία.
Στρατηγικά η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει να εγκαταλείψει τα σχέδια για ποσοτική χαλάρωση και δήθεν μια άμεση λύση για το χρέος – αυτή δεν θα εφαρμοστεί νωρίτερα από τα μέσα του 2018 – και να επικεντρωθεί στον μηχανισμό χρηματοδότησης από το 2018.
Η Ελλάδα παρά τις ατέρμονες ασυναρτησίες για να βγει στις αγορές με αξιώσεις και σοβαρά χρειάζεται ένα νέο μηχανισμό.
Μια πρόταση που εξετάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός υποστήριξης – νέο μνημόνιο – το 4ο μνημόνιο – το οποίο θα χρησιμοποιήσει περίπου 30 δισεκ. από το τρίτο μνημόνιο που δεν θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με πολύ στοχευμένες εκδόσεις ομολόγων κυρίως re opening επανεκδόσεις μεσοχρόνιων ομολόγων.
Το νέο 4ο μνημόνιο δεν θα έχει την δομή των 3 προηγούμενων μνημονίων καθώς δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ και τα κεφάλαια θα έχουν επικουρικό ρόλο θα λειτουργούν ως capital buffer ως κεφάλαιο ασφαλείας και όχι ως ο κλασσικός χρηματοδοτικός μηχανισμός με δόσεις που γνωρίζουμε με τα 3 πρώτα μνημόνια.
Δεν θα υπάρχει η λογική της αξιολόγησης και έναντι θετικής αξιολόγησης θα ξεκλειδώσει η δόση.
Με βάση έγκυρες πηγές το 2018 όπου θα κλειδώσει και ο νέος μηχανισμός υποστήριξης στα σχέδια χρηματοδότησης της Ελλάδος δεν θα αποκλειόταν να υπάρξουν και κάποιες παρεμβάσεις στο χρέος μικρής ωστόσο κλίμακας.
Μέσα στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδος με ένα μηχανισμό που θα βοηθούσε την Ελλάδα να βγει πολύ στοχευμένα στις αγορές περιλαμβάνεται και το rollover ορισμένων ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ το 2018.
Π.χ. όταν λήγει ένα γερμανικό ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης να αντικαθίσταται από ένα αντίστοιχο ελληνικό.
Για το ζήτημα του rollover η ΕΚΤ μελετάει ορισμένα σχέδια τα οποία ωστόσο θα έχουν εφαρμογή από το 2018 όχι το 2017.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης