Αναλύσεις

Τι σημαίνει η αποτυχία στο Eurogroup 15/6 και τι σηματοδοτεί ο μηχανισμός εγγύησης εκδόσεων με capital buffer 30 δισ;

Τι σημαίνει η αποτυχία στο Eurogroup 15/6 και τι σηματοδοτεί ο μηχανισμός εγγύησης εκδόσεων με capital buffer 30 δισ;
Λόγω αυτού του μηχανισμού το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα κρατάνε και έτσι δεν έχουμε δει βίαιες κινήσεις ή διορθώσεις
Το σύστημα πολιτικό και οικονομικό έχει αφομοιώσει ότι στις 15 Ιουνίου του 2017 στο τακτικό Eurogroup η Ελλάδα δεν θα πάρει λύση στο χρέος καθώς οι διαφορές Γερμανίας και ΔΝΤ είναι χαοτικές.
Προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει QE ποσοτική χαλάρωση και επίσης προεξοφλεί ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δάνειο.
Η διαδικασία προεξόφλησης από την αγορά και τους επενδυτές έχει ξεκινήσει και παρ΄ όλα αυτά λόγω του rebalancing του MSCI πολλά index funds έχουν επενδύσει πάνω από 1,25 δισεκ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το 10ετές ομόλογο αναρριχήθηκε έως το 6,10% όταν το αντίστοιχο Πορτογαλικό υποχώρησε στο 3%.
Η αγορά δεν θα κάνει λάθος.
Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου η Ελλάδα πέραν από μια δέσμευση ότι το καλοκαίρι του 2018 θα εξεταστεί το ελληνικό χρέος δεν θα πάρει άλλη λύση.
Επίσης είναι οριστικό ότι η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Επίσης το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει άλλη φορά το ελληνικό πρόγραμμα και αυτό είναι επίσης οριστικό.
Παρ΄ όλα αυτά το χρηματιστήριο δεν καταρρέει, στα ομόλογα παρά τις σποραδικές πωλήσεις δεν επικρατεί πανικός γενικώς η αγορά δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές.
Το ερώτημα είναι γιατί δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές η αγορά;
Η απάντηση έχει δύο σκέλη.

1)Το πρώτο σκέλος σχετίζεται με τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποίησαν τα index funds στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Προστατεύουν τις επενδυτικές τους θέσεις μη πουλώντας μετοχές.

2)Το δεύτερο σκέλος και ακόμη σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει προσδοκία ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στην τύχη της.
Και αυτή η αναφορά η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στην τύχη της σημαίνει ένα ευρύτερο σχέδιο με βάση το οποίο Γερμανία και ESM αλλά και ΕΚΤ σχεδιάζουν τον μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Αυτός ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει τα εξής μέρη

-Θα διαθέτει ένα capital buffer ένα κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας.

-Το απόθεμα ασφαλείας θα λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης των εκδόσεων ή επανεκδόσεων που θα πραγματοποιεί η Ελλάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

-Ο μηχανισμός αυτός θα έχει κεφάλαια τα οποία δεν θα δίνονται σε δόσεις, θα είναι ένας μηχανισμός εγγύησης ώστε οι επενδυτές που θα αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα όταν βγαίνει στις αγορές με δημοπρασίες να αισθάνονται ασφαλείς.

-Δεν θα υπάρχει η έννοια αξιολόγηση – έγκριση της αξιολόγησης – και δόση λόγω της έγκρισης της αξιολόγησης.
Το capital buffer θα είναι μηχανισμός εγγύησης και θα μπορούσε να διαθέτει 30 δισεκ. ευρώ όσα περισσεύουν από το τρίτο μνημόνιο.

-Θα υπάρχει η έννοια του μνημονίου με αναπτυξιακά μέτρα.
Η Ελλάδα θα υποχρεώνεται σε αξιολογήσεις.

-Το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει σε αυτό τον μηχανισμό πέραν από ένα εποπτικό συμβουλευτικό τεχνικό ρόλο.

-Το σχέδιο αυτό του μηχανισμού που θα συνδράμει στην Ελλάδα ώστε να βγει στις αγορές μετά το καλοκαίρι του 2018 θα μπορούσε να συμφωνηθεί στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 που θα αποδειχθεί κρίσιμο Eurogroup.

-Το 2018 η Ευρώπη θα μπορούσε να εξετάσει ένα εύρος παρεμβάσεων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Λόγω αυτού του μηχανισμού το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα κρατάνε και έτσι δεν έχουμε δει βίαιες κινήσεις ή διορθώσεις.
Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης