Αναλύσεις

Τζο Μπάϊντεν: Περιφερειακή ασφάλεια στην Αν.Μεσόγειο φέρνει το αέριο - Κοντά σε λύση το Κυπριακό

Τζο Μπάϊντεν: Περιφερειακή ασφάλεια στην Αν.Μεσόγειο φέρνει το αέριο - Κοντά σε λύση το Κυπριακό
Ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μιλά για τη διαφορά που έχει ήδη πετύχει η "ενεργειακή διπλωματία", ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για πολύ περισσότερα
Ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 6-7 Ιουνίου, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" και τον Αλέξη Παπαχελά, κάνει λόγο για μεγάλα οφέλη-τόσο στην οικονομία όσο και την περιφερειακή ασφάλεια- που θα επιφέρει η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο ίδιος κάνει λόγο για τα μεγάλα οφέλη της "ενεργειακής διπλωματίας", τονίζει δε ότι η λύση στο Κυπριακό, στις διπλωματικές προσπάθειες της οποίας έχει συμβάλει, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
Ο Μπάϊντεν θα βρεθεί στην χώρα καλεσμένος από τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Concordia- που στοχεύει στην ανάπτυξη συμμαχιών για την κοινωνική ευημερία- στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6-7 Ιουνίου 2017.

Οικονομική ευημερία και περιφερειακή ασφάλεια από την ανακάλυψη φυσικού αερίου

Οπως είπε μεταξύ άλλων ο Μπάϊντεν, "η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο - και η πιθανότητα ανακάλυψης στην Ελλάδα και τον Λίβανο- αποτελεί συναρπαστική εξέλιξη που θα μπορούσε όχι μόνο να φέρει οικονομική ευημερία, αλλά και να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια μέσω της συνεργασίας και της ενοποίησης.
Μέσω της εμπλοκής μου στις διπλωματικές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, είδα ιδίοις όμμασι τη διαφορά που έχει ήδη πετύχει η "ενεργειακή διπλωματία", ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για πολύ περισσότερα.
Είδαμε την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιορδανίας.
Σε συνδυασμό με το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, και πιστεύω πως θα το πετύχει, να καταστεί σημαντικό μέρος της λύσης, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών, της ευρωπαϊκής κρίσης ενεργειακής ασφάλειας.
Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, διότι θα προέκυπταν οδοί μεταφοράς μέσω της Τουρκίας. Επομένως, οι χώρες της περιοχής πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών και να διασφαλίσουν πως θα υπάρχει ελκυστικό οικονομικό και νομικό περιβάλλον ώστε να προσελκύσουν διεθνείς ενεργειακές εταιρείες. Η επιτυχία του πιο πρόσφατου γύρου προσφορών στην Κύπρο αποτελεί ισχυρή ένδειξη μεγάλου ενδιαφέροντος και προοπτικής που βλέπει ο ιδιωτικός τομέας στην περιοχή".

Oφέλη για όλους τους Κυπρίους από την επανένωση

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Μπάιντεν τονίζει:
"Δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός πως η επανένωση του νησιού θα έχει τεράστια οφέλη για όλους του Κυπρίους. Η επίλυση του προβλήματος όχι μόνο θα απελευθερώσει οικονομικούς πόρους από τη διεθνή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει και τα οικονομικά οφέλη από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου.
Οι ΗΠΑ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, διευκολύνοντας την επίτευξη συμβιβασμού, όχι όμως ως μεσολαβητής.
Ο ΟΗΕ εργάζεται εξαιρετικά, υποστηρίζοντας τις συζητήσεις των δύο ηγετών.
Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον ΟΗΕ και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να προχωρήσουν. Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στην επίτευξη συμφωνιών ιδιωτικού-δημοσίου τομέα που θα υποστηρίξουν μελλοντικά την ευημερία στην Κύπρο. Οπότε ας επικεντρωθούμε στο γεγονός πως η λύση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και στην προοπτική που προσφέρει η επόμενη γενιά των Κυρπίων να ευημερήσει συνεργαζόμενη και όχι αντιμαχόμενη η μία την άλλη".

Για τις "προσπάθειες αποτροπής της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας"

Στις προσπάθειες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama αλλά και του ίδιου με στόχο την αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας αναφέρεται ο Μπάιντεν.
«Ο πρόεδρος Obama και εγώ είχαμε εμπλακεί με όλες τις πλευρές στην ελληνική οικονομική κρίση, διότι επιθυμούσαμε να αποτρέψουμε την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας», ανέφερε ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
«Η έξοδος από το ευρώ θα είχε πολύ σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα μπορούσε, δυνητικά, να πυροδοτήσει ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία.
Ανησυχούσαμε πως στις διαπραγματεύσεις υψηλού ρίσκου μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της η αποτυχία να καταλήξουν σε μια λογική συμφωνία θα είχε, στο τέλος, πολύ υψηλό τίμημα για όλες τις πλευρές.
Ενώ η τελική απόφαση εξαρτιόταν από τους ηγέτες της Ελλάδας, του ΔΝΤ και των χωρών της Ευρωζώνης, νομίζω πως συμβάλαμε ώστε η συζήτηση να οδηγηθεί σε πιο πραγματιστική κατεύθυνση χάρη στην αξιοπιστία που απολαμβάναμε στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Επιχειρηματολογήσαμε λέγοντας στις χώρες-πιστωτές πως η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί με μη βιώσιμο χρέος και πως οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πετύχαιναν τόσα πολλά εξαιτίας αυτού του βάρους.
Ταυτόχρονα, ενθαρρύναμε την ελληνική ηγεσία να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να δείξει στους πιστωτές της πως διέθετε αξιόπιστο οδικό χάρτη για συστημική οικονομική μεταρρύθμιση, κάτι που ήταν αναγκαίο» υπογράμμισε ο Μπάιντεν.
Αρχική δημοσίευση 3/6/2017, 13.00

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης